Industria farmaceutică din China stagnează post-pandemie. Prețul maimuțelor de laborator a scăzut

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
maimuta laborator
sursa: profimediaimages.ro/

Prețurile maimuțelor de laborator din China s-au prăbușit pe măsură ce dezvoltarea medicamentelor din sectorul farmaceutic a încetinit post-pandemie. Situația din a doua cea mai mare economie a lumii este neobișnuită, în contextul în care cererea a explodat.

Companiile farmaceutice din China reduc finanțarea pentru programele medicale. Mișcarea atrage după sine o prăbușire a prețului maimuțelor de laborator, folosite cu precădere la teste.

Prețul primatelor a scăzut la 11.000 de dolari, după ce în timpul pandemiei de Covid-19 a atins vârful de 26.000 de dolari. În 2019, prețul unui exemplar era de 4.000 de dolari, relatează Financial Times. Investițiile din sectorul farmaceutic sunt strâns legate de acest indicator, fără de care, siguranța utilizării medicamentelor nu ar fi fezabilă.

„Prețul maimuței a fost într-o continuă expansiune în ultimii ani, reflectând în mare măsură suișurile și coborâșurile activităților preclinice din sectorul biotehnologic din China”, a declarat Bruce Liu, consultant pentru Simon-Kucher & Partners.

Scăderea prețurilor la primate a determinat firmele chineze de biotehnologie, care au cumpărat ferme de maimuțe în timpul pandemiei, să-și reducă valoarea activelor. Investițiile în sectorul medical din China au scăzut de la un vârf de 31 de miliarde de dolari în 2021 la 12 miliarde de dolari anul trecut. Acest lucru reflectă o încetinire a investițiilor în programele de inovare din domeniul farmaceutic. 

Creșterea artificială a prețului animalelor de laborator în timpul pandemiei reprezintă o provocare actuală pentru piața globală.

China a interzis exportul maimuțelor de laborator în 2020 din cauza răspândirii coronavirusului. La acea vreme, China era cel mai mare furnizor pentru SUA, iar interdicția a făcut ca prețul maimuțelor de laborator să se tripleze între 2019 și 2022. Apoi Statele Unite au luat măsuri represive împotriva comerțului ilegal cu maimuțe sălbatice din Cambodgia, care a intervenit pentru a umple golul lăsat de interdicția impusă de Beijing la export. După această întâmplare, marile laboratoare din SUA au încetat să mai achiziționeze maimuțe din Asia, exacerbând criza ofertei.