Câinii care protejează vieți la evenimente

Data actualizării: Data publicării:
caine

Jandarmii din Bucureşti au 19 colegi necuvântători, dar cu care se înţeleg de multe ori din priviri. Căţei special dresaţi să fie câini ai legii. Miros explozibili de la distanţă, ţin la respect atacatori şi devin pe zi ce trece prieteni de încredere ai jandarmilor. Patru câini au NU doar pedigri, ci şi origine americană. Şcoliţi la Garda Naţională a Statelor Unite, o componentă a Armatei, labradorii au ajuns în România vara trecută şi au avut deja misiuni de foc la noi. Haideţi să cunoaştem acum un labrador american şi doi ciobăneşti germani autohtoni.

„El este Higgins, are 3 ani şi jumătate şi a fost antrenat în statul american Virginia de Vest. Ascultă doar comenzile stăpânului său. A ajuns în România în iulie anul trecut şi deja înţelege toate comenzile şi în limba română”, relatează Ioana Ţigănilă, reporter Digi24.

Americanul Higgins este specialist în detectarea explozibililor. Nimeni nu se poate strecura pe lângă labrador dacă are aşa ceva la el. Câinele lasă impresia că se plimbă liniştit, dar adulmecă tot timpul şi când simte mirosul care îl interesează se postează în faţa acelei persoane, ca să îi arate jandarmului cine este "făptaşul".

Higgins este şi spaima suporterilor care se duc la meciuri pentru adrenalina confruntării cu galeria adversă. Din peste 20 de misiuni, multe au fost la partide de fotbal.

„La meciul de fotbal România - Polonia din toamnă am făcut căutări la galeria adversă, a găsit câteva petarde, fumigene la suporterii polonezi, iar colegii mei au insistat mai mult la ei şi au găsit asupra lor mai multe substanţe”, spune Florin Dobrică, plutonier adjutant şef.

Cinci ore pe zi îşi antrenează simţurile un asemenea câine special, iar rezultatele se văd. Adulmecă orice urmă. Jandarmul cu care lucrează îşi aminteşte de o maşină despre care Higginins îi semnala insistent că miroase a explozibil.

Avea în portbagaj un costum de vânătoare, bocanci, probabil că fusese la vânătoare, trăsese cu arma şi rămăsese mirosul de puşcă şi el a simţit”, spune Florin Dobrică, plutonier adjutant şef.

Americanul Higgins s-a obişnuit bine cu serviciul de la Jandarmieria română. Şi a fost acceptat şi de patrupedele noastre.

Unul din camarazii lui Higgins este un ciobănesc german pur-sânge, născut de Ziua Naţională a României, şi botezat Samir pentru că înţelege comenzi date şi în limba arabă. Partenerul lui de acţiune este tare mândru de el.

„E specializat în combat tracking, adică pe lângă ce găsim pe traseu, el poate să şi prindă infractorul”, spune Alexandru Maria, plutonier major.

Samir are multe misiuni în CV printre care căutări de persoane dispărute şi descinderi delicate. Jandarmul cu care lucrează îl antrenează de când era un ghemotoc de blană şi avea trei luni şi jumătate. Îşi aminteşte de o acţiune care putea să se termine urât dacă nu era Samir lângă el.

Am fost într-o situaţie la limită. Eram într-o misiune de căutare în pădurea Vâlcea, ne-am apropiat prea tare de un bârlog de urşi și era cât pe ce să ne întâlnim faţă în faţă cu sălbăticiunea”, spune Alexandru Maria, plutonier major.

Veteranul echipei canine de la Jandarmerie este Mod, un ciobănesc german în vârstă de 8 ani, expert în patrulare de intervenţie. Adoră să ne arate cum îşi apără camaradul şi cum reuşeşte să prindă un atacator.

Mod, Samir şi Higgins sunt câţiva dintre membrii echipei canine de la Jandarmerie pe care este mai bine să îi admirăm de la distanţă. Aveţi grijă ce faceţi, pentru că nimeni nu îi poate înşela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri