Cum să păstraţi cel mai bine nucile şi seminţele

Data publicării:
nuciseminte

Râncezirea determină pierderea calităţilor nutritive ale unui aliment, dar influenţează şi sănătatea în mod negativ. Grăsimile râncezite afectează vasele de sânge şi, implicit, inima. Foarte periculoasă este glicerina din oleaginoase. Ea se transformă în acroleină, o substanţă toxică pentru ficat şi cu efect cancerigen. Odată ajunsă în organism, acroleina se comportă asemenea unui radical liber, fiind foarte toxică.

Extrem de periculoasă este şi aflatoxina, un tip de mucegai ce se formează în special în arahide, atunci când nu sunt depozitate în spaţii adecvate şi râncezesc. Consumate în cantităţi extrem de mari, arahidele contaminate cu aflatoxină pot duce şi la moarte. Iar consumate în cantităţi mici, dar pe termen lung, pot determina cancer hepatic.

Cum recunoaşteţi oleaginoasele râncezite? Atenţie, nu trebuie să fie neapărat mucegăite. Acestea îşi pot modifică nuanţa, dar cel mai uşor vă daţi seama după gust şi miros. Dacă sunt neplăcute şi diferite de cum le ştiaţi, atunci ar fi bine să le aruncaţi.

Că să nu ajungeţi aici, trebuie să feriţi nucile, seminţele, condimentele şi uleiurile presate le rece de lumină şi de umiditate.

În primul rând păstraţi-le mereu în pungi sau borcane închise la culoare. Cele mai indicate sunt pungile de hârtie, nu cele de plastic.

Pasul numărul doi: depozitaţi-le într-un loc potrivit. Cel mai indicat este frigiderul. Aici mucegaiurile se vor dezvolta mai greu. Dacă nu aveţi destul spaţiu atunci le puteţi păstra în debara sau cămară.

Staţi la bloc şi nu aveţi o cameră specială pentru depozitare? Atunci alegeţi un sertar din bucătărie pe care îl deschideţi mai rar şi care să fie departe de aragaz sau de fereastră. Asta deoarece este extrem de important să controlaţi şi umiditatea.

Atât nucile cât şi seminţele sau condimentele trebuie să stea într-un loc cu temperatură constantă. De aceea, bunicii ţineau pe vremuri nucile în pod. Acolo era întuneric şi circulau mereu curenţi de aer.

Un alt sfat este să nu cumpăraţi nuci, seminţe sau condimente în cantităţi foarte mari. Dacă va faceţi rezerve doar pentru o săptămână nu vor avea timp să se altereze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri