Portret. Sebastian Papaiani, actorul pentru care aplauzele valorau cât o medalie

Data publicării:
papaiani

Doliu în lumea teatrului şi filmului românesc. Actorul Sebastian Papaiani a murit în această dimineaţă. În varstă de 80 de ani, actorul cunoscut din zeci de filme și piese de teatru nu s-a mai putut recupera după atacul vascular cerebral suferit astă-vară. Decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Sebastian Papaiani avea şi o stea pe bulevardul celebrităţilor din București.

Sebastian Papaiani a intrat în memoria românilor prin magistralul rol din filmul „Păcală”, din 1974, unde a interpretat personajul cu acelaşi nume. Maestrul a debutat în lumea filmului în 1963, în comedia regizorului Geo Saizescu, „Un surâs în plină vară”.

Se întâmpla la trei ani de la absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. De atunci, talentul său l-a purtat în roluri de succes. A filmat an de an, a interpretat roluri atât în drame, cât şi în comedii. „Brigada Diverse”, „Astă seară dansăm în familie” sau „Nea Mărin Miliardar” sunt doar câteva dintre producţiile asupra cărora Sebastian Papaiani şi-a pus amprenta de mare actor.

Au urmat roluri în alte filme şi piese de teatru de succes, dar şi în seriale de televiziune. Deşi de fiecare dată vorbea cu emoţie despre meseria sa, Sebastian Papaiani mărturisea că nu a simţit niciodată împlinirea profesională. „Nu poţi să te împlineşti”, spunea maestrul.

Sebastian Papaiani a ajuns actor dintr-o pură întâmplare, după cum îşi amintea într-un interviu, în care povestea că a fost descoperit, pe când era copil, de îndrumătoarea unei trupe de teatru din Piteşti. Prima distincţie în cinematografie a primit-o la festivalul „Pelicanul de Aur”, de la Mamaia. „Era o medalie de plumb, grea de tot. Îmi rupea reverul de la cămaşă când trebuia să o port. Medaliile mele sunt aplauzele”, spunea maestrul.

În decembrie 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, iar în septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală. Sebastian Papaiani avea 80 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri