Protan Codlea, cu lacătul pe uşă

Data publicării:
PROTAN CODLEA

Cei mai mulțumiți de faptul că fabrica și-a oprit activitatea sunt locuitorii orașului care ani de zile au fost nevoiți să suporte mirosurile grele care ajungeau peste tot orașul Codlea, dar și în localitățile învecinate.

"În fiecare dimineață era un miros îngrozitor. Hainele, nu puteai să le ți la uscat pentru că te gândeai că o să devină urât mirositoare", spune un locuitor.

"Era o nenorocire cu Protanul. E bine că s-a închis", spune un locuitor.

"Pe de o parte ar fi bine pentru că nu mai este mirosul ăla, pe de altă parte e cu locurile de muncă. E mai periculos aici cu locurile de muncă", spune alt locuitor.

Din anii '70 de când s-a deschis, unitatea care se ocupă de colectarea și neutralizarea cadavrelor nu a reușit să deschidă o stație de epurare care să preia dupa prelucrare toate deșeurile. Noua staţie este în construcţie dar nu înlătură complet poluarea solului, pentru că instalaţia de condensare nu funcţionează aşa cum trebuie. Tocmai din acest motiv pentru noul an unitatea nu a mai primit autorizație de funcționare.

"Autorizaţia veche a expirat la 31 decembrie 2015. În acest moment trebuie să aducă completări în ceea ce înseamnă soluţia de epurare a apelor uzate şi în momentul în care vom avea şi acest document vom înainta în procedură şi vom lua o decizie în comisa de analiză tehnică", spune Ciprian Băncilă, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.

Autoritățile locale văd în închiderea fabricii o pierdere prin oprirea activității pentru că societatea este plătitoare de taxe și impozite la bugetul local.

"A fost o întreprindere de interes general, deservea la început mai multe județe nu numai județul Brașov. Într-adevăr afectate vor fi supermaketurile care nu și-au vândut produsele cu termen depășit și le aduceau la Protan", Virgil Urdea, viceprimarul municipiului Codlea.

Nici directorii sucursalei Protan din Codlea şi nici reprezentanţii companiei din Bucureşti nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Doar în ultimele patru luni ale anului trecut fabrica de la Codlea a primit amenzi de aproape 100.000 de lei pentru poluarea solului şi a aerului. Anual, la fabrică sunt procesate 50.000 tone de deşeuri de origine animala.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri