Chirurgie pentru copii cu instrumentar ruginit 

Data publicării:
suruburi larg

Trusa cu instrumente vechi și care au început să ruginească este singura pe care medicii ortopezi de la Spitalul Sfânta Maria sunt nevoiți să o folosească în tratarea copiilor cu fracturi deschise sau cu infirmități care necesită alungirea oaselor. Fixatoarele pentru picioare trebuie purtate cel puţin 6 luni pentru a avea rezultate.

Și cum echipamentele sunt puține, lista de aşteptare creşte, anual fiind înregistrate 10-15 cazuri noi.

„Încercăm să programăm bolnavii care sunt cronici şi în acelaşi timp să păstrăm anumite componente pentru eventuale urgenţe. Sunt situaţii în care, nefiind o urgenţă, putem să reprogramăm bolnavii pentru peste o lună, două, trei, în aşa fel încât să nu aibă de suferit," a explicat Dan Apostol, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.


Situația îi nemulțumește atât pe medici cât și pe părinții micilor pacienți al căror chin se prelungește.

O trusă nouă ar fi suficientă pentru a putea rezolva cu succes toate cazurile, spun medicii. Costă însă 11 mii de euro, iar conducerea spitalului mărturiseşte că nu-și permite aceasta sumă din bugetul pe acest an.

Vom găsi soluţii de colaborare cu firme de profil care să ne ofere truse complete de tije şi plăci, şuruburi şi ce mai trebuie în ortopedie pentru a se asigura urgenţele, iar noi urmând să achităm strict ce folosim din acea trusă," a spus Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii ''Sfânta Maria'' Iaşi.

Procedura care tratează infirmități ale membrelor prin alungirea oaselor se practică la Iaşi din anul 2000 și de ea au beneficiat până în prezent 150 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri