Revin în ţară pentru studii. Zece tineri români care au locuit în străinătate, înscrişi la USAMV Iaşi

Data publicării:
STUDENT CITESTE

În timp ce tot mai mulţi absolvenți de liceu pleacă la studii în străinătate, la Iaşi au apărut și contraexemple. Tineri români care au studiat ani în șir în străinătate revin acasă pentru a face studiile universitare. Este și cazul lui Paul Bejan, student în anul I la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Nouă ani a urmat școala generală și mai apoi liceul în Italia, acolo unde s-a stabilit împreună cu familia. Și-a surprins părinții atunci le-a spus că vrea să urmeze o facultate în România, la Iași.

"La început, nu m-au susţinut, mi-au spus că sunt nebun pentru simplul motiv că toţi aleg să plece din România, dar după au înțeles că îmi doresc cu adevărat şi acum mă susţin," spune tânărul.

Dar dorul de casă, de țara natală și încrederea pe care i-a oferit-o sistemul românesc de învățământ au învins, iar acum este boboc la Peisagistică:

"Voiam să fac ceva pentru ţara mea, voiam să văd cum e să trăieşti în România şi sistemul de învăţământ în Italia e un pic mai greu decât în România. Dacă tot vreau să fac ceva pentru România, vreau să rămân aici."

Colegii îi apreciază alegerea și se mândresc că şi facultățile românești încep să prezinte interes:

"Consider că e o măsură bună că s-au întors, ne ajută şi pe noi, reprezintă practic şi concurenţa, dar concurenţa e bună, e constructivă."

"Se pot face bani şi în ţară, românii sunt foarte deştepţi, deci nu văd de ce ar pleca."

"Pot să fie aproape de familie, e şi în țara lui, poate să dezvolte o afacere, ceva şi în agricultură nu e chiar aşa greu de dezvoltat o afacere."

Conducerea Universităţii Agronomice ia în calcul o triplare a numărului de locuri special destinate tinerilor români de peste graniță.

"Avem o bază materială de excepţie în care studenţii fac practică în cadrul bazelor de practică din cadrul universităţii deci, ca atare, avem noi oportunităţi pentru absolvenţii din diaspora," a declarat  Ioan Ţenu, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi.

Pentru a se putea înscrie pe locuri special destinate celor care revin din străinătate, tinerii trebuie să-și echivaleze studiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri