Sari la conținut

Pregătiri de Crăciun, la 27 de grade Celsius

Temperaturi de vară, luni de toamnă și oferte specifice sărbătorilor de iarnă. De asta au parte timișorenii care trec prin centrul orașului de pe Bega. În vitrina unei bănci din centrul Timișoarei apar afișe care îl au în centru tocmai pe Moș Crăciun. ”S-au cam grăbit”, ”E o idee nostimă, sincer”,”Mi se pare cam devreme, cam devreme”, - S-au grăbit puțin? ”Da. Ne bucurăm de vremea asta frumoasă”.

De un peisaj demn de luna decembrie avem parte și dacă trecem pragul magazinelor de jucării sau supermarketurilor. Pe rafturi au apărut deja globuri, coronițe din brad artificial și decorațiuni pentru Crăciun. Prețurile nu sunt însă mai mici decât într-o perioadă obișnuită. Spre exemplu, un set a câte sase globuri de mărime medie costă aproaximativ 20 de lei.

Ofertele sunt în discordanță însă cu vremea de afară. Temperaturile au atins la amiază chiar si 27 de grade Celsius. Meteorologii susțin că o masă de aer subtropicală a făcut ca în ultimele zile să avem parte de vreme de vară. ”S-au înregistrat temperaturi de 27 de grade. Astfel de temperaturi s-au mai înregistrat și în alți ani fiind caracteristice mai degrabă unei veri târzii. Spre exemplu în anul 2000, în octombrie au fost 28 de grade”, afirmă Carmen Moisescu, meteorolog la Centrul Meteorologic regional Banat - Crișana.

”Vremea este precum oamenii”, ”Ne bucurăm de vremea asta frumoasă, da”, ”Când eram copil pe timpul asta deja era aproape zăpadă, ger”, susțin timișorenii.

Și mâine vremea se menține caldă, spun meteorologii. Abia de joi, temperaturile mai scad si se vor apropia de normalul termic al perioadei. Vor apărea și ploi pe arii extinse, care pe alocuri vor fi însemnate cantitativ. De duminică, însă, revine vremea frumoasă.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche