Drum naţional cu aspect de uliţă

Data publicării:
DRUM COVASNA ULITA

Comunităţile majoritare de români din sudul judeţului Covasna sunt aproape izolate de reşedinţa de judeţ sau de staţiunea balneară Covasna, din cauza drumurilor de acces foarte proaste. Paradoxal, de aici pornesc cel mai lung drum judeţean şi cel mai lung drum naţional care traversează judeţul. Ambele însă au porţiuni de câţiva kilometri buni care nu au văzut asfaltul niciodată. Şoferii care le tranzitează au două opţiuni, dacă vor să ajungă spre Sfântu Gheorghe: fie ocolesc de trei ori mai mult pe Drumul Naţional 10, prin judeţul Braşov, fie îşi sacrifică maşinile şi, bineînţeles, buzunarele. 


"Suntem la ieşirea din comuna Barcani, din apropierea oraşului Întorsura Buzăului şi vrem să ne îndreptăm înspre oraşul Covasna. Harta ne arată că ne aflăm pe un drum naţional, 13E, asfaltul însă aici se termină iar ce vedem mai departe seamănă mai degrabă cu o uliţă de sat', Sorina Secelean - reporter Digi24.

Aşa sunt următorii 8 kilometrii din DN13 E, până în comuna Zagon. Doar bornele kilometrice şi indicatoarele, care ne avertizează că avem de-a face cu un durm denivelat şi periculos, ne mai amintesc că în hârtii ruta are statut de şosea naţională. Cei mai năpăstuiţi sunt bineînţeles şoferii care nu au de ales.

"Dacă suntem în zona asta, a Covasnei, pentru Întorsura Buzăului, e foarte mult de ocolit şi de-asta o luăm pe aici şi, na, e greu şi pentru noi şi  venim cam zilnic, aşa, şi e foarte rău drumul, ne murdărim şi maşinile, le stricăm, mi-am schimbat arcurile la maşină acuma, nu de mult", localnic.

Drumul este cea mai scurtă cale către oraşul Covasna, staţiune în care vin foarte mulţi turişti dinspre judeţul Buzău, prin Întorsura Buzăului. Puţini se opresc în zonă, însă, chiar dacă are potenţial turistic. Drumurile îi cam sperie.

"(R: Oameni care vor să ajungă la băi, în Covasna, dinspre Buzău, trec pe aici?) Trec. (R: Şi ce vă spun oamenii? Cum e drumul?)...Opresc, până la ieşire este destul de bun, dar încolo, traversarea...aveţi grijă...întrerupe legătura care se face cu Covasna", Gheorghe Burguş  - viceprimarul din Barcani.

Tot din comuna Barcani pleacă şi Drumul Judeţean 121A, paralel cu aşa-zisa şosea naţională. Nici acesta însă nu arată mai bine.

"Cei aproximativ 20 de kilometri de drum dintre Întorsura Buzăului şi Boroşneul Mare sunt o adevărată încercare pentru şoferi. Porţiunile asfaltate sunt foarte proaste iar pe o bună bucată, şi cea mai dificilă, presărată cu multe curbe, drumul nu a fost asfaltat niciodată. Urarea de Drum Bun este mai degrabă o glumă proastă aici", Sorina Secelean - reporter Digi24.

"(R: Circulaţi des pe drumul ăsta?) Cât de rar pot. Evit. Şi dacă am treabă, amân până când mi se adună mai multe treburi, mă duc o dată şi le fac odată pe toate", şofer.

"E prima dată când călătorim pe aici, rămân dezamăgit! Am şi oprit motorul, mi s-a oprit de câteva ori, în sfârşit, drum rău, groaznic!", şofer.

Consiliul Judeţean Covasna promite că DJ 121A va intra în reabilitare. Proiectul este gata, banii au venit prin PNDL, însă de abia acum începe partea cea mai grea: licitaţia pentru desemnarea unui antreprenor care să asfalteze drumul şi contestaţiile aferente procedurii.

"În cel mai bun caz, s-ar termina licitaţia în patru luni.  Viziunea pesimistă nu vreau să v-o spun, că am avut licitaţii şi de aproape 600 de zile, deci aproape doi ani",  Kovács Ödön - managerul public al judeţului Covasna.

Porţiunea dintre Întorsura Buzăului şi Boroşneul Mare, pe DJ121A, are o lungime de 22,5 kilometri. Proiectul de reabilitare se va ridica la aproximativ 40 de milioane de lei. Despre şoseaua naţională cu aspect de drum forestier, însă, nu sunt deocamdată veşti. Digi24 aşteaptă, încă, un răspuns de la CNAIR, cu privire la eventualele intervenţii pe DN13E.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri