Angajatul unei bănci a dat un "tun" de o jumătate de milion de lei, cu o metodă ingenioasă, fentând principiul "celor patru ochi"

Data actualizării: Data publicării:
bani din bancomat
Cum a furat un angajat o jumătate de milion de lei din banca la care lucra. Foto: Profimedia Images

Angajatul specula o caracteristică a sistemului informatic, făcea cumpărături şi retrăgea bani de la bancomat fără ca din cont să îi fie scăzut vreun ban. Tânărul, care lucra de trei ani într-o bancă din Iași, a sustras peste 500.000 de lei din conturile băncii în decurs de nouă luni. Doar o zecime din suma totală a fost recuperată, scrie Ziarul de Iași.

Modalitatea de operare a funcționarului bancar era relativ simplă. El efectua o tranzacţie pe Internet din contul său curent în euro. În acel moment, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Banii rămâneau temporar în cont, dar erau indisponibili şi rezervați pentru decontarea ulterioară.

Funcționarul intra apoi în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie. Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât angajatul nu avea fonduri disponibile în lei.

Angajatul avea o metodă și pentru situațiile în care scotea bani de la bancomat. Efectua o extragere de bani de pe card, iar apoi revenea la serviciu şi proceda la deblocarea sumei retrase care devenea astfel din nou disponibilă.

Ionuţ Boidache a fost acuzat că în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice ale băncii, provocând acesteia un prejudiciu de 514.000 lei.

Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor «patru ochi», se arată în rechizitoriu. Ceilalți angajați nu au bănuit nicio secundă ce făcea colegul lor, relațiile profesionale bazându-se pe încredere.

Când a fost depistat, Boidache efectuase 546 de operațiuni. El a declarat la momentul respectiv că a procedat astfel din cauza dependenței de pariuri.
Tânărul și-a recunoscut fapta în fața judecătorilor și a început să returneze banii furați, în baza unui angajament de plată semnat cu banca. El a fost condamnat marţi la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este definitivă. El a plătit până acum 41.000 de lei adică mai puțin de o zecime din suma sustrasă.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri