2,6 milioane de elevi merg de luni la şcoală, cu 200.000 mai mulți decât săptămâna trecută. Cîmpeanu: Am solicitat decalarea orelor

Data actualizării: Data publicării:
clasa de elevi cu masca
Elevi în clasă. Foto: Profimedia Images

Aproximativ 2,6 milioane de elevi vor merge la școală, începând de luni, cu prezenţă fizică, numărul acestora fiind cu aproximativ 200.000 mai mare decât cel al elevilor care au fost prezenţi în bănci săptămâna trecută, a declarat ministrul Educației la Digi24. În acest context, Sorin Cîmpeanu a anunțat că a cerut unităţilor de învăţământ să păstreze programul decalat, pentru a se evita astfel aglomeraţia. 

Vineri, în momentul în care s-a stabilit cum vor merge elevii la școală în săptămâna următoare, 654 de localități erau în scenariul galben. În aceste condiții, peste 300.000 de elevi participă online la cursuri de luni. Restul de circa 2,6 milioane vor putea merge la școală de mâine.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a menționat faptul că, la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri