Suspiciune de aflatoxină la porumb. 8.000 de tone au fost blocate în depozite

Data publicării:
2803aflatoxina-57404

Actualizare 14.00. Ministrul și reprezentanții ANSVSA spun că este vorba de doar 11 tone de porumb.

____________________________

Producția este din județul Dolj, acolo unde Mihai Anghel are cinci depozite. Omul de afaceri spune că cele 8.000 de tone au fost sechestrate în depozit, fără ca autoritățile să îi arate analize. Porumbul este din recolta de anul trecut, care mergea la export. Mihai Anghel a precizat că nu a vândut nici măcar o tonă.

Ieri, după întâlnirea cu fermierii din domeniul laptelui, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin declara că „toate alertele sunt închise în momentul de față și nu mai sunt probleme la alimente”.

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a explicat, la Digi24, cum s-a ajuns la această situație, precizând că lucrurile nu sunt atât de periculoase pe cât par.

„Pierdem din vedere un lucru esențial. Tot scandalul cu aflatoxina pleacă de la furaje. Avertizări au existat încă de la începutul lunii august. Aceste ciuperci se dezvoltă pe cultura de porumb, pe plante. Era normal să apară aceste lucuri pe tot lanțul alimentar dacă porumbul infestat cu fuzarioze nu a fost separat de cel ce este neinfestat. Porumbul care are peste unu la sută infestare cu fuzarioză este separat, așa se face recepția. Daca s-a întâmplat să fie 30.000 de tone într-un loc este o gravă abatere de la normele legale”, a spus Stelian Fuia care a afirmat că „riscul nu este atât de periculos precum a fost în cazul laptelui”.

Mihai Anghel, producătorul care deține porumbul cu probleme susține că este vorba despre o cantitate de 8.000 de tone și că nivelul aflatoxinei descoperit la analizele preliminare depășește cu un singur procent nivelul admis.

„S-au sechestrat circa 8.000 de tone și, la analize preliminare s-a constatat un nivel al aflatoxinei care depăşeşte cu un procent nivelul admis. Analizele ulterioare își vor spune cuvântul. Nu am comercializat niciun bob de porumb din această recoltă, acum așteptăm să găsim soluții pentru exportul lui. Peste tot, dincolo de voința fermierului, pot apărea astfel de probleme”, a precizat omul de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri