14 „elevi” ai Academiei Infractorilor Români au fost reținuți. Gruparea a dat lovituri de peste 10 milioane de euro

Data publicării:
academie

Actualizare 11.00. Mihai Pitulescu, comisar-șef IGP: De aproximativ trei ani, Poliția Română a documentat activitatea infracțională a unei grupări specializate pe furt și tâlhărie comisă asupra unor societăți care comercializează aur și ceasuri foarte scumpe, toate acestea fiind situate în țări din Europa. Foarte multe fapte au fost comise în Spania, Italia, Franța, Anglia, Belgia, Andorra, Serbia. Procurorii DIICOT au desfășurat un volum foarte mare de activități de cercetare atât în țară cât și în afară.

Reporter: Rolls Royce-ul mov există sau nu?

Mihai Pitulescu, comisar-șef IGP: Nu există dintre mașinile indisponibilizate o asemenea marcă. S-au găsit bunuri cu caracteristici asemănătoare celor sustrase în infracțiuni, dar urmează să stabilim dacă ele provin de la faptele cercetate de noi sau partenerii străini.

Pe toate faptele, valoarea prejudiciului depășește 10 milioane de euro. Sunt fapte, una singură s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.

Reporter: Câți se află acum in stare de reținere în afară?

Mihai Pitulescu, comisar-șef IGP: În jur de 50 persoane. Unii din ei sunt deja urmăriți internațional. Avem activitate de documentare a tuturor celor ce au participat la faptele din străinatate.


Camerele de supraveghere au surprins imagini ireale. Loviturile sunt atât de rapide, de violente şi de eficiente încât par regizate.

Cea mai însemnată spargere dată de așa-numita Academie a Infractorilor Români a avut loc la un magazin de ceasuri de lux din Paris, de unde au reușit să extragă bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro. Astfel de lovituri au fost date și în țări precum Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Austria”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.

Şi acestea sunt doar câteva exemple. Prima estimare a procuroriilor: o pradă de cel puţin 10 milioane de euro din bijuteriile de lux şi ceasurile furate de români.

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Fiecare atac din aceste magazine dura 60 de secunde. Fiecare participant avea un rol bine stabilit. Se acționa după metoda celebrei grupări sârbe Pantera Roz”.

Grupul, cu reguli stricte, de castă, era condus din închisoarea de la Iaşi de un interlop celebru. Adrian Botez este nimeni altul decât deţinutul eliberat din greşeală din arest, care fusese condamnat definitiv pentru că încercase să îl asasineze pe rivalul său din Piatra Neamţ.

Închis în penitenciarul din Iaşi, liderul aşa numitei Academii ai Infractorilor Români îşi coordona subalternii prin telefonul mobil pe care îl avea în celulă şi prin scrisori cu mesaje codate”, relatează Loredana Iordache, corespondent Digi24.

În grupare nu intra oricine și oricum. Erau probe şi teste de trecut pentru a fi admis, erau jurăminte de făcut şi erau de dat dovezi de credinţă.

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Erau antrenați în imobile speciale, cu geamuri acoperite cu folii negre. Erau aduși în aceste imobile cu saci negri pe cap, erau amprentați, li se întocmeau dosare, li se luau probe ADN”.

„În această casa conspirativă, suspecții au stat 90 de zile. Au depus un jurământ iar în cazul în care nu-l respectau aveau să fie judecați printre alții de comandantul suprem al Academiei, dar și de contabilul acesteia. Exista chiar și un contract de muncă, în care erau stipulate regulamentul intern, salariul dar și codul de conduită”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.

La câțiva kilometri distanță, o altă casa servea drept adăpost retelei.

„Această casă, spun procurorii, era sediul central. Aici suspecții au stat trei luni, timp în care s-au instruit și au pregătit unele dintre cele mai importante lovituri. Nimeni nu putea intra aici având asupra lui un telefon mobil sau altă aparatură electronică”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.

Hoţii în devenire aveau un program strict de exerciţii fizice. Repetau de zeci de ori modul în care urmau să spargă un magazin de lux. Erau învăţaţi să sape gropi în apropierea locurilor unde urmau să dea lovitura. Acolo ascundeau bijuteriile furate.

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Toată marfa și sumele de bani obținute au fost aduse și investite în România. Liderul și locotenenții au fost monitorizați și probați cu activitate infracțională pe teritoriul României. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale suspecților, printre care sunt mașini Rolls Royce mov”.

Abosolvenţii Academiei Infractorilor Români aveau mereu cu ei şi un ghid de buzunar în care erau trecute regulile de conduită.

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Exista o regulă scrisă: Dacă te caută și te ia garda, te întorci. Niciodată nu te întorci când te ia preotul”.

Operaţiunea de închidere a Academiei Infractorilor Români a costat 300.000 de euro. 200 de poliţişti şi procurori au participat la prinderea elitei hoţilor. Şi a fost o acţiune la care au mai participat procurori englezi şi belgieni.

Citiți și Descinderi la „Academia Infractorilor Români”: „E un caz unic în istoria DIICOT”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri