Alexander Adamescu poate fi extrădat în România. Instanța supremă din Marea Britanie i-a respins apelul

Data actualizării: Data publicării:
Alexander Adamescu.
Alexander Adamescu. Sursa foto: captura tv

Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut definitiv procesul de extrădare din Marea Britanie, potrivit portalului instanței supreme din Regatul Unit. Adamescu Jr. poate fi extrădat în România, unde procurorii DNA îl acuză de dare de mită.

Curtea Supremă a Regatului Unit a menținut decizia instanței inferioare, din aprilie 2018, potrivit căreia Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, unde este acuzat de dare de mită.

În 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Adamescu Jr. a încercat să scape de extrădarea în România sub pretextul că îi sunt încălcate drepturile și că este victima unui proces politic.

În cursul apelului de la Curtea Supremă din Regatul Unit avocații lui Adamescu Jr. au adus un volum mare de probe noi în sprijinul clientului lor, dar și mărturiile a doi condmanați care au vorbit despre condițiile din închisorile românești. De asemenea, avocații au susținut, în sprijinul clientului lor, că Alexander Adamescu suferă de „tulburare din spectrul autist”, afecțiune care nu poate fi îngrijită în regim de detenție în România.

Mai mult, în aceeași direcție au fost prezentate mărturiile mai multor medici psihiatri, care au spus că l-au consultat pe Adamescu Jr. și că încarcerarea acestuia ar accentua starea lui de depresie și ar crește inclusiv riscul de sinucidere.

După audierea tuturor părților, instanța supremă din Marea Britanie a stabilit că decizia instanței inferioare, de extrădare a lui Alexander Adamescu, este corectă. De asemenea, a respins toate probele noi aduse de avocați ca fiind inadmisibile. Apelul lui Adamescu Jr.împotriva sentinței de extrădare a fost respins.

Decizia integrală a instanței supreme poate fi citită aici: Decizie Curtea Suprema UK in cazul Adamescu Jr

Adamescu Jr. acuzat de dare de mită

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă. 

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.

În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său au remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri