Revizuirea Constituției este urmărită de CE și din cauza „evenimentelor unice de anul trecut”

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET-2

Ministrul român al Justiţiei este, în mod surprinzător, de acord cu unele dintre cele mai contestate prevederi din noua lege fundamantală.

Textul final al proiectului de revizuire a Constituţiei va ajunge pe masa Comisiei Europene.

„Doamna Catherine Day şi-a exprimat preocuparea faţă de modul în care se derulează acest proces. Voi transmite experţilor Comisiei atât proiectul de text, cât şi punctul de vedere al ministerului în ceea ce priveşte texte cu implicare în autoritatea judecătorească”, a spus ministrul.

„Motivul pentru care Comisia urmăreşte acest lucru în România este din cauza situaţiei unice de a se afla sub MCV şi a evenimentelor unice care au avut loc anul trecut”, a declarat Mark Grey, purtător de cuvânt al CE.

Ministrul Justiţiei susţine că este de acord cu modificările aduse textelor în care se face referire la sistemul judiciar. Robert Cazanciuc a explicat că magistraţii au fost cei care au cerut ca parlamentarii să scape de judecata Curţii Supreme.

„Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curţi de a deveni o curte de casaţie. şi anume de a reduce treptat judecata în primă instanţă pentru orice formă de demnitate şi să se concentreze pe unificarea practicii”, a spus Cazanciuc.

O altă modificare agreată de ministrul justiţiei se referă la CSM, care ar urma să fie condus doar de judecători. „Dacă pentru ideea de garanţie a CSM-ului ca factor de echilibru al justiţiei este mai bine aşa, poate să fie şi aceasta o soluţie”, a subliniat el.

Comisia de revizuire a finalizat proiectul noii legi fundamentale, care ar trebui trimis pentru avizare la Consiliul Legislativ şi la CCR.

Citiți și Catherine Day: Comisia Europeană va analiza în detaliu procesul de revizuire a Constituţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri