Militarii americani de la baza Kogălniceanu, bătuți la baseball de naționala României

Data actualizării: Data publicării:
baseball romania sua

Foarte multi de spectatori, majoritatea copii și tineri, au asistat la un meci extrem de echilibrat pe stadionul "Gheorghe Hagi" din Constanța, unde naționala României s-a impus cu 7-6 în fața echipei Statelor Unite, formată din militarii americani din baza Mihail Kogălniceanu. Astfel, trofeul ''Jackie Robinson'' revine din nou Românie, însă americanii au șansa revanșei în vara aceasta, la București. 

jucatorii de baseball dau mana la inceputul partidei

Meciul de baseball dintre echipele României și SUA a avut loc la Constanța

Partida este cea de-a treia disputată între cele două formaţii la Constanţa, precedentele două revenindu-i României cu scorul de 7-2. Dacă anul trecut lovitura de începere a meciului a fost dată de legenda fotabalului românesc, Gheorghe Hagi, meciul din acest an a fost început de marea noastră gimnastă Dana Sofronie (campioana olimpică în 2004 la Atena). De data această însă meciul a fost extrem de echilibrat, soldații americani începând furtunos partida cu un home-run, care a dus scorul la 4-0. Tricolorii au depășit șocul și au egalat la 4, iar în final au reușit să se impună cu 7-6 și să intre în posesia trofeului ''Jackie Robinson''. Meciul a coincis cu retragerea din echipa nationala a lui Andrei Mirescu, in prezent si presedinte al Federatiei. 

După ce surorile Ioana Lucia Berechet și Mara Berechet au interpretat cele două imnuri naționale, colonelul Wesley Murray,comandantul Black Sea Area Support Team, Scott Reese, atasatul cultural al Ambasadei SUA în România și Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța au ținut discursuri în care teme principală a fost prietenia de care se bucură cele două țări. 

„Sunt onorat să fiu prezent la acest eveniment. În numele forțelor armate ale SUA stationate la Mihail Kogălniceanu le multumesc constănțenilor și dobrogenilor pentru ospitalitate și prietenia lor. România este un aliat important, iar SUA sunt onorate să continue cooperarea de lungă durată cu această țară, care are o excelentă poziție de securitate în regiunea Mării Negre și în Balcani. Astept cu nerăbdare meciul de baseball", a precizat colonelul Wesley Murray. 

„Sunt foarte mândru să particip la al treilea meci de baseball România vs SUA la Constanta. Știu ca România a câștigat precedentele două întâlniri și aștept cu interes să văd cum se va încheia aceasta. Oricum, acest eveniment sportiv este un bun prilej de prietenie între cele două state", a declarat Scott Reese

Primarul Constanței, Decedal Făgădău, a precizat că partida dintre români şi americani a devenit o tradiţie pentru orașul de la malul mării. „Acest eveniment sportiv a sădit la Constanța o frumoasă tradiție, a prieteniei. Le mulțumesc prietenilor din Baza Mihail Kogălniceanu, Ambasadei SUA în Romania, prezentă de fiecare dată la acest meci de baseball, dar și Federației Române de Baseball si Softball".  Primarul Făgădău a promis în fața constănțenilor că, anul viitor, meciul tradițional se va desfășura pe un teren special de baseball, care va fi finalizat până atunci la baza sportivă Badea Cărțan din Constanța.

Jocul, organizat Federaţia Română de Baseball şi Softball, SNSPA București şi Primăria Municipiului Constanţa, a celebrat 72 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare din ligra profesionistă MLB, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Sportivul a devenit un nume de referință în lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar și pentru promovarea diversității și a toleranței. În semn de respect pentru moștenirea lăsătă de Robinson, numărul 42, purtat de sportiv, a fost retras de la toate echipele profesioniste americane.  

Soldații americani și constănțenii vor continua tradiția evenimentelor comune care arată legăturile dintre SUA și România dincolo de relațiile militare sau economice. Baseballul este un sport care unește cele două națiuni, iar spectacolul de la Constanța a fost unul deosebit. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri