Penuria de alimente din Coreea de Nord este pe cale să ia o întorsătură mortală, avertizează experții

Data publicării:
foamete coreea de nord
Lipsa de alimente din Coreea de Nord stârnește îngrijorări majore. Foto: Profimedia

Lipsa de alimente din Coreea de Nord stârnește îngrijorări majore. Datele comerciale, imaginile din satelit și evaluările efectuate de Națiunile Unite și autoritățile sud-coreene sugerează că aprovizionarea cu alimente a „scăzut acum sub cantitatea necesară pentru a satisface nevoile umane minime”, susține Lucas Rengifo-Keller, analist de cercetare la Institutul Peterson pentru Economii Internaționale, potrivit CNN

Unii experți spun că țara a atins cel mai rău punct după foametea din anii 1990, cunoscută sub numele de „Marșul suferinței”, care a provocat moartea a sute de mii de oameni, adică între 3-5% din ceea ce era atunci o populație de 20 de milioane de oameni.

Chiar dacă mâncarea ar fi distribuită în mod egal, ceea ce e de neconceput în Coreea de Nord, unde elita și armata au prioritate, Rengifo-Keller a spus că „tot ar fi decese provocate de foamete”. Seul anunța recent că în unele zone ale țării au loc decese din cauza foametei. Deși producerea de dovezi solide care să susțină aceste afirmații este dificilă de izolarea țării, puțini experți se îndoiesc de evaluarea acesteia.

Chiar înainte de pandemia de Covid, aproape jumătate din populația nord-coreeană era subnutrită, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, iar trei ani de granițe închise și izolare nu au făcut decât să înrăutățească lucrurile.

Un semn că situația este disperată este faptul că liderul nord-coreean Kim Jong Un a organizat o reuniune de patru zile a Partidului Muncitorilor săptămâna aceasta pentru a discuta despre o modernizare a sectorului agricol al țării, cerând o „transformare fundamentală” în agricultură și stat, planurile economice și necesitatea de a consolida controlul de stat asupra agriculturii.

Experții susțin că Phenianul e de vină, după ce țara și-a intensificat tendințele izolaționiste, ridicând un al doilea strat de gard de-a lungul a 300 de kilometri de granița sa cu China și strângând puținul comerț transfrontalier la care avea acces.

Mai mult, în ultimul an a cheltuit resurse prețioase pentru a efectua un număr record de teste cu rachete. „Au existat ordine de împușcare la vedere (la graniță) care au fost puse în aplicare în august 2020, care au dus la o blocare a călătoriilor și a comerțului, inclusiv a dus la limitarea comerțulului”, a spus Lina Yoon, cercetător principal. la Human Rights Watch.

Pe parcursul anului 2022, China a exportat oficial aproape 56 de milioane de kilograme de făină de grâu și 53.280 de kg de cereale sub formă de cereale/fulgi în Coreea de Nord, potrivit datelor vamale chineze.

Dar reprimarea Phenianului a sugrumat comerțul neoficial, care, după cum subliniază Yoon, este „una dintre principalele linii de salvare a piețelor din Coreea de Nord, unde nord-coreenii obișnuiți cumpără produse”.

Cazurile în care oamenii introduc ilegal produse chinezești în țară, dând mită polițiștilor de frontieră pentru a privi în altă parte, au fost aproape inexistente de când granițele au fost închise.

Diverși experți spun că problema o reprezintă ani de administrare economică defectuoasă și că eforturile lui Kim de a intensifica controlul statului nu vor face decât să înrăutățească lucrurile „Granițele nord-coreene trebuie să se deschidă și trebuie să repornească comerțul și trebuie să aducă aceste lucruri pentru ca agricultura să se îmbunătățească și au nevoie de hrană pentru a hrăni oamenii. Dar chiar acum ei acordă prioritate izolării, prioritizează reprimarea”, a spus Yoon.

Dar, așa cum a subliniat Rengifo-Keller, nu este în interesul lui Kim să permită comerțului neoficial din trecut să reapară în această țară condusă dinastic. „Regimul nu vrea o clasă antreprenorială înfloritoare care să-i amenințe puterea.”

Apoi sunt testele cu rachete de care Kim rămâne obsedat și refuzurile sale constante de a oferi ajutor din partea vecinului său.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Park Jin, a declarat pentru CNN într-un interviu săptămâna trecută că „singura cale prin care Coreea de Nord poate scăpa de această problemă este să se întoarcă la masa de dialog și să accepte oferta noastră umanitară către Nord și să facă o alegere mai bună pentru viitor."

Prim-ministrul Han Duck-soo a declarat joi pentru CNN că situația „se înrăutățește, arată informațiile noastre, pentru că este clar că politicile lor se schimbă. Președintele (Kim Jong Un) ar dori să facă multă presiune pentru ca statul să fie dictat, știți, furnizarea de hrană oamenilor lor, care nu va funcționa.”

Ministerul Unificării din Seul s-a grăbit să sublinieze Phenianul continuă să se concentreze pe programul său de rachete și nuclear, mai degrabă decât să-și hrănească propriul popor.

Rengifo-Keller se teme că punctul culminant al acestor efecte, împreună cu „abordarea greșită a politicii economice” a regimului, ar putea avea un impact dezastruos asupra populației deja suferinde. „Aceasta este o populație subnutrită cronică de zeci de ani și toate semnalele indică o situație în deteriorare, așa că cu siguranță nu ar fi nevoie de mult pentru a împinge țara în foamete.”

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri