Sari la conținut

Ce scrie presa internațională despre Guvernul Dăncilă

Presa internaţională scrie despre noul cabinet de la Bucureşti. În timp ce unele publicaţii notează că în componenţa acestuia se află un ministru pe care DNA vrea să-l ancheteze - Rovana Plumb, altele notează că este pentru prima dată când România are o femeie premier.

Reuters titreză: Parlamentarii români aprobă noul guvern, ministerul pentru Fonduri Europene, în atenţie.

Parlamentul României a susţinut masiv noul Guvern social-democrat, dându-i premierului Viorica Dăncilă un mandat care va fi atent monitorizat de partenerii străini ai ţării şi de către investitori”, scriu jurnaliştii Reuters.

Aceştia subliniează că „Dăncilă a înfiinţat un nou minister care să se ocupe de fondurile europene şi a nominalizat-o în fruntea acestuia pe parlamentarul social-democrat Rovana Plumb, pe care procurorii anticorupţie vor să o ancheteze. Numirea ei a alimentat preocupările faţă de angajamentul României de a lupta împotriva corupţiei”.

România numeşte al treilea premier într-un an pe fondul luptei anticorupţie, scrie publicaţia The New York Times. Autorul articolului notează că Viorica Dăncilă era un politician puţin cunoscut, iar unele dintre alegerile sale pentru cabinet şi legăturile cu Liviu Dragnea arată că preia funcţia pe fondul scepticismului românilor legat de independenţa şi capacitatea ei de a aduce stabilitate.

Domnul Dragnea nu a putut să devină premier din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală şi, de asemenea, pentru că este investigat pentru abuz cu bani publici, inclusiv cu fonduri europene. Acest lucru a dus la speculaţia că doamna Dăncilă a fost instalată pentru a-i servi interesele”, scrie NY Times.

ABC News, care preia Associated Press, titrează: România aproba primul premier femeie pe fondul protestelor. Dăncilă a primit 282 de voturi în Parlament, cu mult peste cele 233 necesare pentru a putea veni la conducerea guvernului de stânga pe care Uniunea Europeană îl critică pentru că susţine o legislaţie care va face mai dificilă inculparea corupţilor.

Dăncilă, care va conduce un cabinet de 27 de miniştri, va acţiona cel mai probabil ca un administrator pentru politica decisă de puternicul preşedinte social-democrat Liviu Dragnea, care nu poate fi premier din cauza unei condamnări pentru fraudă la vot”, scrie ABC News.