Exclusiv Kelemen Hunor, despre modificarea Constituției: Președintele să fie ales de Parlament. CSM separat pentru procurori și judecători

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor gesticuleaza in timpul unei declaratii
Președintele UDMR Kelemen Hunor. Foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Președintele UDMR a explicat, la Interviurile Digi24.ro, cum ar putea fi modificată Constituția, în contextul în care formarea unei majorități cu PNL și PSD va asigura numărul necesar de voturi în Parlament pentru demararea acestei reforme. Kelemen Hunor spune că își dorește o republică parlamentară, în care președintele să fie ales în Parlament.

„Noi nu suntem nici sistem prezidențial, nici republică Parlamentară. În UE sunt 17 state din 27 cu regimuri parlamentare. Marea majoritate a statelor membre din UE funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate. Poate să rămână cu aceleași atribuții, poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlamentară, poți să mergi și spre republică prezidențială. Noi din '90 susținem republică parlamentară. Nu este o noutate. Și în 2003 am susținut această idee”, spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor consideră că Parlamentul trebuie să aibă mai multă putere. 

„Eu cred că Parlamentul trebuie să aibă putere mai multă, executivul, care este controlat de Parlament și președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi (n.red numirea președintelui). Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la alegerile parlamentare, fiindcă există și o altă miză și poți să faci coaliții funcționale pentru o perioadă mult mai lungă”, a declarat acesta.

Președintele UDMR spune că a avut deja o discuție cu PNL și PSD și că există deschidere pentru modificarea Constituției: „Nu mi s-a părut în discuțiile cu PSD și PNL că pozițiile nu pot fi apropiate”.

Acesta este de părere că Senatul ar trebui să aibă alte atribuții, iar senatorii să fie aleși fie uninominal, fie ca reprezentați ai regiunilor.

„Senatul trebuie să fie ales pe o altă logică. Uninominal sau reprezentanții județelor/regiunilor și cu atribuții foarte diferite. În acest moment avem prima cameră sesizată, cameră decizională, dar toate proiectele de lege se plimbă prin ambele camere. Senatul trebuie să rămână cu atribuțiile legate de controlul anumitor instituții, de politica externă, de securitate, de apărare”, a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a vorbit și despre reforma justiției și susține că Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui separat.

„În Constituție avem singura instituție descrisă - Ministerul Public, trebuie să vedem cum putem operaționaliza. Eu cred că la CSM trebuie să avem un CSM pentru judecători și un CSM pentru procurori. Sunt meserii diferite, nu sunt parteneri. Procurorul vine cu acuzarea, judecătorul are ultimul cuvânt și nu e bine să meargă împreună, am văzut câte probleme au apărut din această cauză în interiorul CSM-ului. Devin mai independenți, devin mai liberi, devin mai buni, dacă vor fi separați, sunt convins de acest lucru”, a mai declarat președintele UDMR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri