Un învățător care a încercat să dea Bacul în locul primarului este acum candidat din partea PSD la alegerile locale

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
marian tudoran canididat psd afis electoral
Foto: Digi24

Politică hilară în județul lui I L Caragiale. La Ciocănești, în Dâmbovița, învățătorul care a fost prins când încerca să susțină examenul de bacalaureat în locul primarului a devenit candidat oficial al PSD la primărie. Dascălul comunal este susținut chiar de primarul în funcție. Acesta nu mai poate candida pentru un nou mandat din cauză că și-a promovat profesional fiica și a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate.

Cursa electorală din Ciocăneștii Dâmboviței pare imaginată de Caragiale, la o bere cu amicii. Este înreală și-și trage seva din anul 2007. Actualul primar, Marin Păun, era și atunci în funcție. Împlinea 50 de ani și voia, musai, să-i serbeze ca absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat. S-a înscris la examen, a susținut personal probele orale, dar în ziua examenului scris la limba și literatura română n-a mai avut curaj.

L-a rugat însă pe amicul său Marian Tudoran, învățător - și cert mai pregătit la limba română - să susțină examenul în locul său. Fix așa s-a întâmplat, dar șmecheria n-a mers. Au fost prinși și dați pe mâna poliției.

Ancheta a curs, timpul a trecut, Marin Păun a rămas primar și-a fost ales mandat după mandat, iar Tudoran a continuat să educe elevi. Luna aceasta, povestea s-a revitalizat brusc. Primarul Marin Păun tocmai se pregătea să-și depună actele pentru un nou mandat. Se pozase deja pentru bannerele electorale și apucase să agațe câteva pe garduri. Agenția Națională de Integritate i-a amintit însă că în calitate de primar a emis și a semnat mai multe documente ce au stat la baza organizării concursului de promovare în grad profesional a fiicei sale. A fost declarat incompatibil pentru orice funcție publică. Iar candidatura i-a fost blocată.

-Să știți, chiar dacă este ce este... Noi... PSD-ul e PSD.

-Înțeleg că totul i s-a tras de la angajarea fetei la primărie, nu de la bacalaureat, de la examen.

-Așa am auzit și noi, măi mamă.

-De la fată?

-De la, da! Și a mai fost și-o nepoată...

-Lume rea. Lume rea în comună. Că d-aia vorbim... Că uite moare lumea de boale, de COVID-ul ăsta, moare pe capete. Și răutatea din noi tot nu iese.

*

-Ce-i mai trebuie lui candidare? Ce-i mai trebuie, în primul rând?

-Are copiii la locul lor, are tot cei trebuie. Ce-i trebuie?

-O prostie mică a făcut și... aia s-a întâmplat.

-Cât de mică a fost prostia?

-Uite atâtica. O prostioară!

După cinci mandate de primar, lui Marin Păun îi e greu să renunțe și parcă n-a vrut să lase primăria pe mâna oricui. A apelat iar la dascălul cu care a vrut să fraudeze bacalaureatul, pe care l-a recomandat partidului drept mai potrivit să-i ia locul. PSD Dâmbovița și-a dat acordul, așa că pe gardurile din Ciocănești au apărut bannere electorale noi, în care primarul Păun îl susține la primărie pe dascălul Tudoran.

-V-a spus din ce cauză nu mai candidează?

-Cred că are încurcături, ceva...

-Și Marian, învățătorul, cum e?

-Păi... e băiat bun. Dar acum să vedem voturile.

*

-Păi dacă o fi din partidul cu PSD-ul... candidează!

-Păi candidează, da!

-Și? Ce are dacă candidează?

*

Reporter: Cum ați primit vestea că veți fi dumneavoastră candidat în locul dumnealui?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: A fost o... A fost o surpriză, să știți, pentru mine!

Despre penibilul moment din 2007, când a vrut să fraudeze sistemul românesc de învățământ, dascălul Tudoran are numai regrete.

Reporter: Vă pare rău că ați fost la bacalaureat în locul domnului primar?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: Este un lucru pe care mi-l asum, este un lucru regretabil. Am trecut peste acest moment. Eu consider că prietenii, oamenii apropiați mă susțin în continuare.

Reporter: Dacă astăzi ar fi acel moment, 2007, v-ați mai duce să dați examen în locul primarului?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: După cum am spus, este un lucru pe care îl regret, pe care mi-l asum și nu, în niciun caz. A fost o... Nu știu cum să vă spun... E un lucru complicat.

Pe primarul Păun, echipa Digi 24 nu l-a găsit nici la primărie, nici la reședința de pe strada Ion Dolănescu. Omul care a condus 20 de ani comuna Ciocănești ne-a transmis însă, telefonic, că este plecat cu treburi la spital.

Marin Păun, primar Ciocănești, Dâmbovița: Nu mai vin. S-ar putea să mă duc să mă internez! Nu mai pot vorbi că am intrat la doctor.

Până la alegeri, în Ciocănești, Dâmbovița, România, cam asta-i povestea. Epilogul - după 27 septembrie.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri