Prefectul de Argeş a emis ordinul de încetare a mandatului primarului din Berevoeşti, condamnat definitiv pentru că și-a angajat tatăl

Data publicării:
Primăria comunei Berevoești, sediu
Primăria comunei Berevoești. Foto: Cjarges.ro

Prefectul judeţului Argeş a emis ordinul de încetare a mandatului primarului comunei Berevoeşti, Florin Bogdan Proca, condamnat definitiv într-un dosar penal. Fostul primar s-a folosit de funcția sa, angajându-și tatăl pe post de consilier personal.

"În data de 21.07.2021, secretarul general al comunei Berevoeşti a comunicat Instituţiei Prefectului judeţului Argeş dovada că Proca Florin Bogdan este condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate cu amânarea executării pedepsei. Hotărârea judecătorească de condamnare (...) stabileşte că Proca Florin Bogdan a folosit funcţia de primar pentru favorizarea unei persoane, adică l-a angajat pe tatăl său pe postul de consilier personal al primarului", se arată într-un comunicat transmis luni de Instituţia Prefectului Argeş, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, dosarul penal care îl viza pe edil a fost soluţionat definitiv în data de 24 martie 2021, printr-o decizie a Curţii de Apel Piteşti. Ordinul de încetare a mandatului primarului a fost emis în baza OUG 57/2019 privind Codul administrativ, care prevede că mandatul primarului încetează, de drept, în situaţia condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.

"Întrucât în Capitolul V din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal printre modalităţile de individualizare a pedepsei se regăseşte şi amânarea aplicării pedepsei, lui Proca Florin Bogdan i-au devenit aplicabile prevederile din Codul administrativ ce instituie răspunderea administrativă a primarului condamnat penal la o pedeapsă privativă de libertate. Constatarea încetării mandatului primarului se face exclusiv prin ordin emis de prefect", se precizează în comunicat.

Ordinul emis poate fi contestat de Florin Bogdan Proca în termen de 10 zile de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri