Exclusiv O rețea de certificate de vaccinare false vinde documente aparent eliberate de Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Reacția spitalului

Data actualizării: Data publicării:
certificat
Foto: capturi video Digi24 TV

O anchetă Digi24 dezvăluie o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist Digi24 a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții ne-au dat documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson. Poliția a deschis dosar penal în urma investigației realizate de Maria Moiș.

În grupul ”CERTIFICAT_COVID19” creat pe platforma rusească Telegram - considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume - sunt aproape 600 de membri.

Creatorii ei spun că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina. Dacă vrei un astfel de document, ești îndemnat să abordezi în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

Un jurnalist Digi24 a urmat pașii:

„- Cum să facem? Îți dau CNP? Datele noastre?

- Salut, da.”

În doar patru minute de pe acel cont primim răspuns cu indicații: datele necesare pentru certificat sunt: numele, prenumele, vârsta, CNP-ul, domiciliul.

Prețul este de 100 de euro, iar certificatul este gata în 24 de ore. Clientul va apărea ca fiind vaccinat cu serul Johnson&Johnson - spune persoana care se ascunde în spatele userului E_Vaccin.

“- Nu vreau să iau țeapă. Cum pot să mă asigur că nu e ceva de care polițiștii de frontieră se prind?

- Certificatul este 100% original. creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat.

Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul.

- Seamănă cu ăla digital?

- Este 1:1. Este original documentul. Nu este copie sau nu știu ce.”

I-am cerut vânzătorului de pe Telegram o dovadă că poate să ne ofere un certificat și am primit un răspuns în aproximativ trei ore. Dar, după ce i-am trimis un CNP valid al unei persoane care nu a făcut vaccinul. Bineînțeles, cu acordul persoanei respective.

În cele din urmă, convins că suntem serioși, ne-a trimis modelul pe care urma să îl cumpărăm: un certificat de vaccinare presupus a fi emis de centrul de vaccinare de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din capitală.

„Și mai vine și certificatul care confirmă vaccinarea. Cu ăsta din poză îl folosești la vamă/ serviciu etc. Ăla este așa doar pentru autorităţi să îl arăţi. Aici este QR cod şi restul informaţiilor necesare.”

A doua zi, vânzătorul ne-a livrat dovada că a emis certificatul chiar cu datele furnizate de jurnalistul Digi24 sub forma unui clip video, astfel încât documentul să nu poată fi folosit până nu se efectuează plata.

Vedem o adeverinţă cu antetul Ministerului Sănătății, care pare emisă din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Se atestă în document că persoana respectivă a fost vaccinată chiar astăzi cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.

Citește și: Peste 370 de adeverințe de vaccinare ar fi false. Cei care le cer vor să plece în străinătate sau să nu stea în carantină la întoarcere

Managerul spitalului: Noi nu vaccinăm!

În certificatul fals de vaccinare, apare că imunizarea ar fi fost făcută la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Managerul spitalului spune că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce. Și califică încercarea de a falsifica certificatele drept o mizerie.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Pe acest certificat de vaccinare scrie că doza respectivă de vaccin este Johnson și este făcută în centrul de vaccinare de la “Grigore Alexandrescu”.

Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”: “Foarte scurt, noi nu avem centru de vaccinare”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Cum vi se pare că există astfel de oameni care folosesc numele spitalului?

Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”: „Nu pot să fac aprecieri despre aceste gesturi. Sunt incalificabile. Ce se poate spune despre așa ceva? Este o mizerie! Ceea ce fac, în primul rând, dacă obțin un astfel de certificat este cel puțin o contravenție, dacă nu o infracțiune, pentru că este fals în acte. Să încerce să nu eludeze legea, pentru că virusul nu ține seama de hârtie. De fapt, certificatul real de vaccinare îi protejează nu doar pe ei, ci și pe cei din jur”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Deci la Grigore Alexandrescu nu există centru de vaccinare de niciun fel?

Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”: “Noi nu vaccinăm!”

Citește și: Unii români pun presiune pe medici să le dea certificatul de vaccinare fără să se imunizeze. Medic de familie: Îl cer pur și simplu

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri