Şcoli transformate în săli de nunţi sau cămine pentru bătrâni

Data publicării:
scoala

Şcoli închise din lipsă de elevi, transformate în săli de nunţi sau cămine pentru bătrâni. Este soluţia pe care a găsit-o un primar din Gorj pentru clădirile părăsite pentru care nu au fonduri să le modernizeze. Deocamdată este doar o propunere, dar oamenii de afaceri şi-au arătat interesul. Pentru a pune totul în practică, este nevoie şi de acordul Ministerului Educaţiei.

Închisă acum 9 ani din cauza numărului mic de elevi, cea mai mare şcoală din Ploştina a ajuns o ruină. A căzut pradă hoţilor, care au furat tot ce s-a putut: de la mobilier până la geamuri. Pentru a salva clădirea, autorităţile au acum un plan: să o transforme în salon de nunţi.

Pe un teren, în suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, vor fi amplasate, de anul viitor, mai multe corturi pentru evenimente. De asemenea, şi clădirea formată din 10 clase va fi transformată într-o sală de nunţi.

Gigel Jianu, primarul oraşului Motru: Este poziţionată destul de aproape de oraş. Se pretează pentru activitatea asta. Dacă găseam altceva, ofeream altceva.

Deşi s-ar crea noi locuri de muncă în oraşul care depinde numai de minerit, soluţia nu este privită cu ochi buni de toată lumea.

Localnică: Nu sunt destule restaurante în Motru? Că ieşi din bloc, dai restaurante şi de baruri, că altceva nu găseşti în Motru.

Localnică: Ca să nu se degradeze de tot, e bună şi sala, dar ar fi mai bine să menţină pentru copii şcoala.

Localnică: Un cămin de bătrâni mai bine făcea, un azil ceva, că de nunţi sunt o grămadă.

În ultimii 10 ani, a fost pus lacătul pe 9 din cele 11 şcoli din satele de lângă Motru. Toate ar putea fi administrate de privaţi. Pentru două dintre acestea, sunt deja oferte.

Gigel Jianu, primarul oraşului Motru: E păcat să se degradeze. În al doilea rând, ca şi aspect, nu este indicat să le laşi. Şi dacă se poate găsi o utilitate, mai ales că se vor înfiinţa locuri de muncă în toate acestea, e bine pentru oraş.

Dar pentru ca toate planurile să fie şi realizate, autorităţile au nevoie de acordul inspectorilor şcolari şi al Ministerului Educaţiei.

Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj: Aceste schimbări de destinaţii nu sunt făcute în scopuri economice rentabile, ci, mai degrabă, sunt schimbări de destinaţie în scopul comunităţii, pentru educaţie sau pentru scopuri turistice.

Abia după ce vor fi obţinute toate avizele, autorităţile vor putea stabili şi condiţiile în care voi închiria spaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri