Sari la conținut

9.000 de companii se ascund în paradisurile fiscale

Înfiinţarea unui firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară maximă se face uşor şi ieftin. Formalităţile durează șase săptămâni şi costă 1.500 de euro. Din cele 9.000 de firme cu acţionari din offshore-uri, cele mai multe sunt controlate din Cipru, 5.100, urmate de companii din Statele Unite şi Marea Britanie. Avantajele sunt clare: în România, firmele plătesc 16% impozit pe profit şi tot atât pentru dividende. Dacă sunt controlate de un offshore, situaţia se schimbă.

Cea mai importantă creştere din ultimii 10 ani au cunoscut-o offshore-urile din Seychelles şi Belize. Acum sunt de cinci ori mai multe. Patronii aleg aceste paradisuri fiscale nu neapărat ca să scape de impozite, ci ca să îşi pună la adăpost averile, care nu pot fi controlate şi confiscate de autorităţile din România.

Singurul motiv este numai pur de asigurare a unei confidenţialităţi şi de protecţie a unor bunuri”, spune Mario Ianculescu, avoct.

Nu dă voie informaţiei să plece din aceste offshore-uri atunci când autorităţile cer aceste informaţii. Secretul bancar şi secretul afacerii este foarte bine păstrat de aceste ţări”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

În ultimii ani, multe firme controlate prin offshore-uri au câştigat contracte uriaşe, plătite cu bani publici. În primăvară, Digi 24 v-a prezentat cazul firmei SC Electrica Serv SRL. Primăria Sectorului 2 Bucureşti i-a dat 16 contracte de reabilitare a blocurilor, în valoare de 17 milioane de euro. Compania, care nu funcţiona la sediul declarat în contractele semnate cu statul, a cerut insolvenţa în instanţă, după ce a încasat banii şi a lăsat lucrări neterminate la mai multe clădiri.

Firma este controlată de două offshore-uri din Cipru, deţinute la rândul lor de alte două firme de acelaşi timp, din Belize. Avantajele vin în cascadă. În Cipru, impozitele sunt la jumătate faţă de România, în Belize, acţionarii sunt protejaţi de legislaţia micuţei ţări din America Centrală.