Românii au cumpărat pentru prima dată mai multe mașini noi electrice și hibride decât diesel

Data actualizării: Data publicării:
masini asteptand la o statie de incarcare electrica
Statie de încărcare pentru masini electrice. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Guliver/ GettyImages

Românii au înmatriculat pentru prima dată mai multe modele noi electrificate (electrice + hibride) decât diesel la nivel de lună, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

În funcţie de tipul de combustibil, în luna ianuarie 2022, volumul autoturismelor pe benzină a înregistrat o creştere de 9% față de perioada similară din 2021, ajungând la o pondere de 68,2%. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 12,6% față de ianuarie 2021, deținând o cotă de 13,9% din total.

Autoturismele electrice (complet electrice + hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să dețină, după prima lună din 2022, o cotă de piață de 17,9%, care depăşeşte, pentru prima dată, cota deţinută de motoarele diesel.

În ianuarie 2022 au fost înmatriculate în România 9.248 de autoturisme, în creștere cu 56,3% față de ianuarie 2021. Dintre acestea, 6.306 unități au fost pe benzină, 1.286 de unități au fost diesel și 1.656 de unități au fost electrice + full hybrid.

 

Partenerii noștri