Sari la conținut

Enel a plătit statului 400 de milioane de euro

Suma reprezintă tranzacţia de preluare a 13,5% din fosta Electrica Muntenia Sud.

Enel

Oficialii grupului Enel au anunţat finalizarea tranzacţiei prin care statul român a primit 401 milioane de euro. Enel a trebuit să plătească statului 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris din luna februarie, potrivit Economica.net.

Enel şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare.

Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.

După decizia Curţii, cei de la Enel au spus că nu o vor ataca şi că vor plăti toţi banii statului roman, într-o singură tranşă.