Vești bune pentru românii cu credite legate de ROBOR. Indicele a scăzut sub 7% și continuă să scadă

Data actualizării: Data publicării:
bancnote lei tinute in mana de o femeie
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți sub pragul de 7%, la valoarea de 6,96% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 12 iulie 2022, când era la nivelul de 6,93%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,30% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,67% pe an.

Scăderea de la începutul anului este un motiv de ușurare pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite, în special după fluctuațiile uriașe din 2022. ROBOR la 3 luni a pornit anul la valoarea de 3,02% pe an și nimic nu indica ceea ce va urma: o serie de creșteri puternice care vor culmina cu valori record și doborârea unor recorduri vechi de 12 ani.

După recordul din toamnă, ROBOR a început să scadă, procesul fiind intercalat cu perioade scurte de stagnare, dar ferit de creșteri. În prima zi a anului când a fost publicat, pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,56% pe an.

IRCC este 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Partenerii noștri