Live Text Rusia susține că a cucerit Mariupol și respinge un armistițiu în perioada Paștelui. Kievul anunță că rușii au înaintat în Donețk

Data actualizării: Data publicării:
A special military operation of the Russian Armed Forces in Ukraine. The situation in Mariupol.
Putin susține că rușii au reușit să cucerească orașul Mariupol. Foto: Profimedia Images
Din articol
Rusia respinge un armistițiu de Paște Rușii au cucerit 42 de sate din regiunea Donețk, anunță la televiziune un oficial al Președinției ucrainene Următoarele săptămâni sunt „critice” - analist militar Reuters: Rusia încă poate câștiga în Ucraina Zelenski spune că Ucraina are nevoie de asistență de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile provocate de război ONU: Peste 7,7 milioane de strămutați în Ucraina Comitetul de securitate naţională din Kârgâzstan le cere cetăţenilor să nu afişeze litera „Z” Imagini din satelit arată gropi comune săpate la periferia Mariupolului Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București Kamala Harris și Mark Zuckerberg au interdicție să intre în Rusia SUA trimit Ucrainei un nou pachet de ajutor, ce va include artilerie grea Biden anunță un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru economia ucraineană și un nou program pentru refugiați Nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, între care şi România, vor cere ajutor financiar de la UE pentru refugiați Spania va livra Ucrainei 200 de tone de material militar Peskov: Kremlinul încă aşteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai nouă propunere de pace a Rusiei/ Zelenski: Nu ne-au propus nimic Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina Peste 1.000 de cadavre în morgile din Kiev Zelenski, despre asediul orașului Mariupol: „Nu este război, este o operațiune teroristă a Rusiei” Rusia închide consulatele țărilor baltice de pe teritoriul său Ucraina cere coridor umanitar pentru evacuarea soldaților răniți și a civililor de la combinatul Azovstal Consilier prezidențial de la Kiev: Războiul din Ucraina „poate fi încheiat prin discuții directe” între Putin și Zelenski Germania exclude o oprire imediată a importurilor de petrol din Rusia: „Trebuie să fim răbdători” Bombardamente puternice în Harkov Au fost descoperite alte două gropi comune la Borodianka: Printre victimele ucise de ruși, o fată de 15 ani Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol, dar menţine blocada Patru autobuze de evacuare au părăsit Mariupolul Trupele ruse înaintează în regiunea Donbas în direcția orașului Kramatorsk, potrivit armatei Marii Britanii Armata ucraineană: Rușii vor să mobilizeze forțat populația din Herson Xi Jinping spune din nou că se opune sancțiunilor împotriva Rusiei Zelenski: Noile sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să fie cu adevărat dureroase Boris Johnson: Să vorbești cu Putin este ca și cum ai negocia cu un crocodil Kadîrov promite că Rusia va controla joi, „înainte sau după prânz”, combinatul Azovstal din Mariupol Cele mai recente informații din Ucraina:

Forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor invadatorilor în orașul Mariupol, iar situația de la oțelăria Azovstal, unul dintre ultimele locuri încă sub control ucrainean din oraș este critică, în condițiile în care un număr mare de civili încă se află în incintă. Tot în estul Ucrainei, forțele de apărare au respins numeroase încercări de avans ale invadatorilor în regiunea Donbas, în care Rusia își concentrează toate eforturile, într-o încercare de a o cuceri pentru cvasi-statele autoproclamate pe care le-a inventat în zonă și pentru a obține, astfel o victorie cât de mică în acest război. Pe timpul nopții, armata rusă a executat bombardamente devastatoare în Mikolaiv, Harkov dar și în Donbas. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că forțele sale nu au arme „grele și serioase” suficiente pentru a-i învinge pe ruși la Mariupol. În Donbas, rușii au reușit să preia controlul în Rubijne și Kremina, iar 80% din Luhansk se află sub ocupație.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Hartă război ucraina
Hartă realizată în noaptea de 20 spre 21 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă.

Orașul Maripuol, disturs după bombardamentele rusești. Foto: Profimedia Images
Orașul Maripuol, disturs după bombardamentele rusești. Foto: Profimedia Images

Rusia respinge un armistițiu de Paște

ACTUALIZARE 23:59 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că încă mai speră la pace, chiar și după ce Moscova a respins o propunere de armistițiu pentru acest weekend, când este celebrat Paștele creștin-ortodox, relatează The Guardian.

Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse un armistițiu până în duminica Paștelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar și evacuarea sigură pentru civilii care încearcă să fugă din zona de război. „Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina”, a declarat el.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri PolIanski, a declarat însă că solicitarea nu este „sinceră” și ar oferi luptătorilor ucraineni mai mult timp pentru a se înarma.

Rușii au cucerit 42 de sate din regiunea Donețk, anunță la televiziune un oficial al Președinției ucrainene

ACTUALIZARE 23.50 Rusia își continuă ofensiva în Donbas, regiune din care fac parte Donețk și Luhansk, încercând să își extindă controlul în interiorul regiunii estice, relatează BBC.

Forțele ruse au ocupat joi 42 de sate în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a anunțat la televiziunea națională ucraineană o consilieră a șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Olena Simonenko a adăugat însă că forțele ucrainene ar putea „să le recâștige mâine”.

Un grup de experți din domeniul apărării din SUA a ajuns la concluzia că forțele rusești au obținut miercuri câștiguri minore, cucerind unele părți din orașele-cheie de pe linia frontului Rubijne și Popasna.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Pe de altă parte,  un oficial ucrainean cu rang înalt din domeniul apărării a declarat că armata țării are de dus o luptă dificilă împotriva trupelor ruse, care sunt mai numeroase și mai bine echipate, relatează The Guardian. Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, a cerut ucrainenilor să aibă răbdare, avertizând că este nevoie de timp pentru a cumpăra și a aduce pe teritoriul ucrainean livrările de arme promise.

Volodimir Zelenski a cerut aliaților să trimită mai multe arme și să impună sancțiuni economice suplimentare Rusiei. Președintele a declarat joi că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a ajuta la combaterea pierderilor economice aduse de invazie.

„Acesta este doar primul pas (al Rusiei) pentru a obține controlul asupra Europei de Est, pentru a distruge democrația din Ucraina”, a declarat Zelenski care joi s-a adresat parlamentarilor portughezi. „Luptăm nu doar pentru independența noastră, ci și pentru supraviețuirea noastră, pentru poporul nostru, pentru ca acesta să nu fie ucis, torturat și violat”, a spus Zelenski.

Următoarele săptămâni sunt „critice” - analist militar

Totul depinde de modul în care se va desfășura lupta din Donbas în următoarele două sau trei săptămâni, spune expertul militar Justin Crump, citat de BBC.

„De aceea, această perioadă este atât de critică - pe baza ei, veți vedea, fie o să fie o pace, o pauză în conflict, fie doar un război prelungit care va continua să se desfășoare, iar acest lucru depinde de ambele părți, desigur”, spune el.

În cele din urmă, va depinde de cât de bine se vor descurca rușii împotriva ucrainenilor. Rămâne de văzut dacă Putin se mulțumește cu ceea ce va avea în acel moment.  Dacă rușii simt că au distrus inima armatei ucrainene și arată că livrările NATO nu sunt suficiente pentru a-i ține la distanță, atunci pot continua ofensiva și vor dori să cucerească alte orașe, precum Harkov.

Rușii mai au încă 22 de grupuri de luptă la nord de Kiev, în Belarus, subliniază Crump. Sunt ținute acolo cu un motiv. Rusia își păstrează opțiunile deschise pentru întreg restul țării, dar acest lucru ar putea fi foarte dificil dacă pierde multe forțe în Donbas, estimează analistul militar britanic.

Reuters: Rusia încă poate câștiga în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin încă poarte să câștige în Ucraina, în ciuda eșecului de a-și atinge până acum obiectivele pe care și le stabilise înaintea războiului, au declarat joi oficiali occidentali citați de Reuters, care au subliniat că Moscova și-a redresat unele dintre problemele care i-au pus piedici la începutul invaziei.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni, iar în ultimele săptămâni s-a concentrat din nou asupra estului țării, după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev.

„Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale, dar este încă în poziția de a câștiga”, a declarat un oficial, care a solicitat citarea sub anonimat. Oficialul crede că succesul pentru Rusia ar putea însemna consolidarea controlului asupra Donbasului și crearea unei punți de legătură terestră cu Crimeea, iar în cel mai rău scenariu, ar putea avea loc un nou atac asupra Kievului.

Oficialul a adăugat că, în ciuda acestor rezultate posibile, invadarea Ucrainei ar rămâne o greșeală strategică pentru Rusia, având în vedere pierderile substanțiale suferite de armata sa, rezistența încăpățânată a Ucrainei și modul în care războiul a schimbat arhitectura de securitate a Europei în detrimentul Rusiei.

„A fost o greșeală strategică pentru Rusia”, a spus el.

Un alt oficial a declarat că Rusia a început să-și rezolve unele dintre problemele care au împiedicat succesul armatei la începutul invaziei, dar modul în care forțele fac manevre, adesea înaintând în coloane lungi, încă îi poate crea necazuri.

„Comanda și controlul au devenit mai eficiente, este clar că sunt mai inteligenți în ceea ce privește modul în care folosesc dronele și le integrează în forțele lor pe măsură ce avansează, precum și modul în care folosesc artileria”, a declarat oficialul.

„Nu i-am văzut încă îmbunătățind modul în care fac manevre, deși atunci când își aduc forțele în luptă, sunt puțin mai uniți”, a adăgat el.

Zelenski spune că Ucraina are nevoie de asistență de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile provocate de război

ACTUALIZARE 23.45 Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război. Va fi nevoie de alte „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui ulterior țara, a mai spus președintele ucrainean, care s-a adresat prin videoconferință unui eveniment organizat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, relatează CNN.

Fiecare țară trebuie să fie pregătită să rupă toate relațiile cu Rusia, iar Moscova ar trebui să fie exclusă „imediat” din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială, a arătat Zelenski. În timp ce duce războiul împotriva Ucrainei, Rusia folosește metode agresive și pe piețele mondiale și de aceea locul ei nu este în aceste instituții, a arătat Volodimir Zelenski.

El a acuzat Moscova că amenință omenirea cu o criză alimentară mondială. Blocajul impus de Rusia orașelor-port ucrainene de la Marea Neagră face imposibil exportul de cereale, a declarat el. În plus, războiul Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente în acele țări care se bazează pe exporturile de cereale din Ucraina, cum ar fi Africa de Nord.

ONU: Peste 7,7 milioane de strămutați în Ucraina

ACTUALIZARE 23:10 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina din cauza conflictului cu Rusia, a anunţat joi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aproximativ 60% dintre persoanele strămutate sunt femei, a precizat organizaţia afiliată ONU.

Pe 5 aprilie, OIM estimase numărul persoanelor strămutate la 7,1 milioane, adică persoane care și-au părăsit locuinţele, dar care au rămas în ţară.

''Femeile şi copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi au fost afectate în mod disproporţionat deoarece reprezintă un grup de persoane foarte vulnerabile'', a subliniat directorul general al OIM, Antonio Vitorino.

Deşi a explicat că organizaţia continuă să ajute populaţiile strămutate şi vulnerabile, el a considerat că ''o încetare a focului în scop umanitar (este) esenţială pentru a permite furnizarea de ajutor şi accesul la comunităţile greu accesibile''.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, provocând exodul a milioane de persoane, atât în interiorul ţării, cât şi în străinătate. Peste cinci milioane de oameni au fugit din Ucraina.

OIM a efectuat al treilea sondaj între 11 şi 17 aprilie. Cifra de 7,7 milioane de persoane strămutate a fost stabilită duminică.

Comitetul de securitate naţională din Kârgâzstan le cere cetăţenilor să nu afişeze litera „Z”

ACTUALIZARE 23:00 Serviciile de securitate din Kârgâzstan i-au avertizat joi pe locuitorii ţării că se expun la măsuri punitive dacă afişează un simbol de susţinere a invaziei Rusiei din Ucraina, semn al îngrijorării pe care aceasta o provoacă în Asia Centrală, relatează AFP.

Puternicul comitet de securitate naţională a făcut presiuni asupra organizaţiilor care închiriază uniforme înaintea unei defilări militare care va celebra victoria sovietică împotriva naziştilor în 1945 să nu cumva să apară litera „Z”, care figurează pe blindatele ruseşti din Ucraina şi care a devenit principalul simbol de susţinere a invaziei.

Afişarea acestui simbol „poate incita la ostilitate între etnii”, ceea ce poate duce la urmărire judiciară în Kârgâzstan, a precizat comitetul într-un comunicat, făcând apel în consecinţă la cetăţeni să nu afişeze litera „Z” în timpul defilării militare de la 9 mai.

Imagini din satelit arată gropi comune săpate la periferia Mariupolului

ACTUALIZARE 21:24 Oficialii ucraineni au identificat marți locul unor aparente gropi comune, săpate în afara orașului asediat Mariupol, afirmații susținute de publicarea unor imagini din satelit colectate și analizate de compania privată Maxar Technologies, relatează CNN.

Joi, într-o postare pe contul de Telegram, Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris că a fost identificat unul dintre locurile unde au fost înmormântați, într-o groapă comună, locuitori morți din Mariupol. Este vorba de localitatea Manhuș, aflată la circa 19 kilometri vest de orașul port de la Marea Azov.

Andriușcenko - care nu se află în Mariupol, dar a primit informații din interiorul orașului asediat - a postat coordonatele locului pe Telegram, spunând că forțele rusești au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri.

„Camioanele transportă trupurile morților și pur și simplu le aruncă acolo. Este o dovadă clară a crimelor de război și a încercărilor de a le mușamaliza”, a comentat Andriușcenko.

Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București

ACTUALIZARE 21:03 Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni vineri dimineață cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, potrivit agendei anunțate de Guvernul României.

Întrevederea premierului Nicolae Ciucă cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, va avea loc de la ora 08:00, la Palatul Victoria.

De asemena, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu va avea tot vineri consultări politice cu omologul său ucrainean.

Kuleba vine la București la invitația șefului diplomației române.

Kamala Harris și Mark Zuckerberg au interdicție să intre în Rusia

ACTUALIZARE 19:40 Rusia a extins joi lista celor care au interdicție de a intra în țară ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident. Între cei care nu au voie să intre în Rusia sunt vicepreședintele american Kamala Harris și fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, scrie Sky News.

De această interdicție sunt acum vizați și vicepreședintele american Kamala Harris, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În total, 29 de oficiali și jurnaliști americani au fost incluși pe listă.

„Acestor persoane li se interzice intrarea în Federația Rusă pe termen nelimitat”, a precizat Ministerul rus de Externe.

Luna trecută, președintelui american Joe Biden i s-a interzis intrarea în Rusia.

SUA trimit Ucrainei un nou pachet de ajutor, ce va include artilerie grea

ACTUALIZARE 18:50Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a autorizat încă un ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, referindu-se la „o fereastră de timp critică” în conflict, Rusia pregătindu-și forțele pentru următoarea fază a războiului, transmite Reuters.

Joe Biden a precizat că noul pachet de ajutor va include artilerie grea, 144.000 de cartușe de muniție și drone tactice.

Aceasta vine la o săptămână după ce SUA au anunțat un alt ajutor de 800 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina.

Trezoreria americană a mai spus că va furniza Ucrainei un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru operațiunile guvernamentale precum plata salariilor și servicii publice.

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a ajuns joi dimineață la Casa Albă, alături de Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite.

Biden anunță un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru economia ucraineană și un nou program pentru refugiați

ACTUALIZARE 18:45 Președintele american Joe Biden a anunțat o tranșă separată de 500 de milioane de dolari pentru guvernul ucrainean. Această sumă se adaugă la ajutorul militar în valoare de 800 de milioane de dolari pe care l-a promis joi, iar banii sunt destinați economiei ucrainene, informează CNN. Liderul de la Casa Albă a anunțat, de asemenea, un nou program de sprijin pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, din Europa.

Noul ajutor are în vedere sprijinul economic al SUA pentru Ucraina, a spus președintele american, care ajunge astfel la un miliard de dolari alocați în ultimele aproape două luni, de la invazia Rusiei.

Finanțarea de 500 de milioane de dolari poate fi folosită de guvernul Ucrainei „pentru a-și stabiliza economia, pentru a sprijini comunitățile care au fost devastate de atacul rusesc și pentru a plăti lucrătorii curajoși care continuă să ofere servicii esențiale poporului Ucrainei”, a spus Biden.

El a anunțat, de asemenea, un nou efort de a sprijini refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA.

Nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, între care şi România, vor cere ajutor financiar de la UE pentru refugiați

ACTUALIZARE 18:40 Nouă ţări din Europa centrală şi de est, între care România, vor cere înainte de finele lunii aprilie ajutor financiar de la UE pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni, potrivit unui comunicat publicat joi la Praga. Este vorba de Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, România şi cele trei state baltice, Letonia, Lituania şi Estonia.

Statele "au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună pentru a angaja un dialog cu Comisia Europeană privind modificarea regulilor în vigoare", a indicat vicepremierul ceh Ivan Bartos, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acesta a subliniat că "actuala criză este excepţională şi nu se poate prevedea impactul final asupra economiilor". "Suntem ferm convinşi că nu va fi suficientă flexibilizarea politicii de coeziune. Trebuie să cerem şi finanţare suplimentară pentru statele membre care primesc un număr mare de refugiaţi din Ucraina", a adăugat Bartos.

Spania va livra Ucrainei 200 de tone de material militar

ACTUALIZARE 17:42 Spania va livra Ucrainei 200 de tone de material militar, reprezentând dublul ajutorului militar trimis până acum de Madrid Kievului, a anunţat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită în capitala ucraineană.

"O navă a marinei spaniole, Ysabel, a plecat azi dintr-un port spaniol cu destinaţia Polonia, încărcată cu 200 de tone de muniţie modernă şi material", a spus Sanchez într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul danez Mette Frederiksen.

"Nava transportă 30 de camioane, mai multe vehicule speciale de transport greu şi 10 vehicule mici încărcate cu material militar care va fi apoi transferat în Ucraina", a precizat premierul spaniol.

Madridul a trimis până acum în Ucraina 12 avioane încărcate cu material militar, a indicat luni ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, transmite AFP, citată de Agerpres.

Peskov: Kremlinul încă aşteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai nouă propunere de pace a Rusiei/ Zelenski: Nu ne-au propus nimic

ACTUALIZARE 17:30 Kremlinul a afirmat, joi, că Moscova aşteaptă în continuare răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei din cadrul negocierilor de pace, despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat cu o zi înainte că nu ştie nimic, relatează Reuters.

"Repet din nou, propunerile noastre, de fapt ultima versiune, au fost deja predate oponenţilor noştri, delegaţiei de negociere ucrainene", a explicat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a adăugat că Moscova este la curent cu comentariul lui Zelenski, menţionând că "acest lucru ridică o serie de întrebări privind de ce nu îi comunică nimeni preşedintelui Zelenski versiunile noastre de text".

"N-am auzit nimic, n-am văzut nimic. Sunt convins că nu ne-au predat nimic", a spus, miercuri, preşedintele ucrainean la o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului european Charles Michel.

Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

ACTUALIZARE 16:24 Autoritățile din Ucraina au declarat joi că a avut loc un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia.

„Astăzi întoarcem acasă 19 persoane, inclusiv 10 militari (inclusiv 2 ofițeri) și nouă civili. De data aceasta, printre cei eliberați sunt răniți, iar acest lucru este foarte important. Ei vor putea primi tratament complet.”

Peste 1.000 de cadavre în morgile din Kiev

ACTUALIZARE 16:20 Cadavrele a 1.020 de civili sunt depozitate în morgile din Kiev și în împrejurimi, după ce trupele ruse s-au retras din zonele din jurul capitalei, a declarat pentru AFP vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanishyna, potrivit The Guardian.

Comentariile ei au venit după ce poliția a spus că a descoperit rămășițele a nouă civili în orașul Borodianka, la aproximativ 54 de kilometri de capitală, îngropate într-o groapă comună și care aveau semne de tortură.

Victimele au fost „fie ucise, fie torturate până la moarte în timpul ostilităților”, potrivit guvernatorului regional de la Kiev, Oleksandr Pavliuk.

Zelenski, despre asediul orașului Mariupol: „Nu este război, este o operațiune teroristă a Rusiei”

ACTUALIZARE 15:28 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că „mii” de civili au rămas blocați în Mariupol și a comparat asediul Rusiei asupra orașului-port cu o „operațiune teroristă”, potrivit CNN.

„Cât despre soldații noștri, forțele Federației Ruse nu ne permit să traversăm acești 120 de kilometri ocupați, pentru a-i scoate azi din Mariupol. E adevărat. Nu putem face asta azi. Negociem și deschidem coridoare umanitare, iar unii oameni pleacă. Dar mii (de oameni n.r.) de care vă spuneam sunt blocați acolo, iar până acum Rusia nu le permite să plece din captivitate”, a declarat Volodimir Zelenski joi pentru postul tv francez BMFTV, potrivit CNN.

Rusia închide consulatele țărilor baltice de pe teritoriul său

ACTUALIZARE 14:33 Rusia a anunţat joi închiderea consulatelor ţările baltice - Letonia, Lituania, Estonia - de pe teritoriul său, ca represalii la măsuri similare luate de aceste state care denunţă ofensiva rusă în Ucraina, informează France Presse.

Ministerul rus de Externe a indicat într-un comunicat că „retrage autorizaţia de funcţionare” pentru consulatele generale ale Letoniei, Estoniei şi Lituaniei din Sankt-Petersburg, reproşându-le între altele celor trei ţări vecine „sprijinul militar acordat regimului de la Kiev”.

Rusia închide de asemenea consulatul Letoniei şi biroul consulatului general al Estoniei de la Pskov (nord-vest).

Ucraina cere coridor umanitar pentru evacuarea soldaților răniți și a civililor de la combinatul Azovstal

ACTUALIZARE 14:22 Guvernul ucrainean a cerut joi deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea celor circa 500 de soldaţi ucraineni răniţi şi a aproximativ 1.000 de civili care se află la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de forţele ruse, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Le cerem ruşilor un coridor umanitar urgent dinspre Azovstal!'', a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul ei de Telegram. ''Acum sunt acolo circa 1.000 de civili şi 500 de soldaţi răniţi. Toţi trebuie retraşi de la Azovstal astăzi!”, a adăugat ea, lansând totodată un apel „către liderii mondiali şi comunitatea internaţională să-şi concentreze acum eforturile asupra Azovstal” în ce priveşte efortul umanitar.

Oţelăria Azovstal a rămas, conform Moscovei, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port Mariupol, aproape complet distrus de luptele care se desfăşoară acolo de la începerea invaziei ruse în februarie.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu ordonase un asalt pentru eliminarea acestui buzunar de rezistenţă, dar preşedintele Vladimir Putin s-a împotrivit pentru a nu risca noi pierderi de vieţi omeneşti în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestui combinat, cerând în schimb menţinerea blocadei pentru a forţa cei circa 2.000 de soldaţi ucraineni rămaşi acolo, dintre care mulţi combatanţi ai batalionului Azov, să se predea.

Menţinerea acestei blocade necesită însă suplimentarea forţelor, a estimat un responsabil al separatiştilor proruşi din provincia Doneţk. „Avem nevoie de o consolidare a unităţilor, pentru că există o reţea foarte extinsă de comunicaţii subterane” la Azovstal, a declarat la postul Rossiya-24 şeful administraţiei care conduce autoproclamata republică Doneţk, Alexei Nikanorov.

Consilier prezidențial de la Kiev: Războiul din Ucraina „poate fi încheiat prin discuții directe” între Putin și Zelenski

ACTUALIZARE 13:55 Războiul din Ucraina „poate fi încheiat prin discuții directe” între președinții Ucrainei și al Rusiei, a declarat joi Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a declarat că așteaptă în zilele următoare o evaluare despre cum se desfășoară ofensiva militară rusă în estul Ucrainei.

„La asta lucrează azi echipa de avocați, consilieri și negociatori din partea Ucrainei. Prin urmare, sperăm ca poziția președintelui Volodimir Zelenski să fie extrem de puternică în aceste discuții”, a declarat Mihailo Podoliak, potrivit CNN.

Citește și O supraviețuitoare a Holocaustului a murit la Mariupol. „Mama spunea că nu a trăit așa ceva nici în al Doilea Război Mondial”

Germania exclude o oprire imediată a importurilor de petrol din Rusia: „Trebuie să fim răbdători”

ACTUALIZARE 13:50 Germania se mișcă „cât de repede este posibil” pentru a-și încheia dependența de sursele energetice din Rusia, însă acest proces va lua timp, a spus ministrul de finanțe german, Christian Lindner, pentru BBC.

„Trebuie să fim răbdători”, a spus Lindner, referindu-se la posibilitatea decuplării complete a Germaniei de energia rusească.

Bombardamente puternice în Harkov

ACTUALIZARE 12:30 Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost supus unor bombardamente intense joi, a declarat primarul orașului, Igor Terekov.

„Explozii uriașe, Federația Rusă bombardează cu furie orașul”, a spus Terekov într-un mesaj video.

El a spus că aproximativ 1 milion de oameni au rămas în oraș, în timp ce aproximativ 30% din populație a fost evacuată, în principal femei, copii și bătrâni.

Au fost descoperite alte două gropi comune la Borodianka: Printre victimele ucise de ruși, o fată de 15 ani

ACTUALIZARE 12:01 Au fost descoperite încă două gropi comune la Borodianka, o suburbie a Kievului, unde au fost găsite alte nouă cadavre ale unor civili, unele dintre ele prezentând „semne de tortură", a anunţat poliţia capitalei ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„Aceste persoane au fost ucise de ocupanţi (ruşi), iar unele dintre victime prezintă semne de tortură”, a denunţat pe Facebook şeful poliţiei locale, Andrii Nebitov.

Borodianka a fost, potrivit Kievului, scena unor „masacre de civili” în luna martie, când forţele ruse au ocupat oraşul.

Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol, dar menţine blocada

ACTUALIZARE 11.15 Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni. Putin a declarat drept „succes” acțiunea de eliberare a Mariupolului și își explică decizia prin dorința de a salva vieţi, însă a cerut menţinerea unei blocade asupra zonei industriale.

„Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului este un succes”, a afirmat preşedintele rus.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui”, i-a spus Vladimir Putin ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Puţin a afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.

„Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale”, a spus preşedintele. „Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el.

Putin le-a adresat de asemenea un apel luptătorilor ucraineni aflaţi în Azovstal care nu s-au predat încă, transmiţându-le că Rusia îi va trata cu respect şi le va acorda asistenţă medicală celor răniţi.

Patru autobuze de evacuare au părăsit Mariupolul

ACTUALIZARE 11.02 Patru autobuze de evacuare a civililor au reuşit să părăsească portul ucrainean Mariupol, a anunţat joi viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk, informează France Presse.

Evacuările, care urmează să continue joi, intervin în momentul în care acest port strategic de la Marea Azov pare pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei după aproape două luni de asediu.

Ultimii luptători ucraineni rămaşi, adăpostiţi în combinatul siderurgic Azovstal, refuză să se predea, cerând comunităţii internaţionale "garanţii de securitate" pentru a se retrage.

Câteva sute de civili, lipsiţi de hrană şi apă, s-au adăpostit acolo împreună cu batalionul 36 al armatei ucrainene şi batalionul Azov, ultimele două unităţi de luptă din Mariupol, potrivit autorităţilor ucrainene.

Trupele ruse înaintează în regiunea Donbas în direcția orașului Kramatorsk, potrivit armatei Marii Britanii

ACTUALIZARE 10.55 Forțele ruse avansează în Donbas în direcția orașului Kramatorsk, care continuă să fie bombardat cu rachete, a informat joi Ministerul Apărării din Marea Britanie într-o postare pe Twitter.

Forțele aeriene ruse asistă ofensiva trupelor terestre în încercarea de a suprima și distruge sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, au informat oficialii armatei britanice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Rusia vrea, cel mai probabil, să obțină succese semnificative înainte de sărbătoarea de Ziua Victoriei pe 9 mai”, se spune în postarea de pe Twitter. „Acest lucru ar putea afecta cât de repede și agresiv vor încerca să își desfășoare operațiunile până la acea dată.”

Citește și: Premierii Spaniei și Danemarcei se ală în vizită la Kiev

Armata ucraineană: Rușii vor să mobilizeze forțat populația din Herson

ACTUALIZARE 9:22. Armata ucraineană spune că rușii intenționează să „mobilizeze forțat” populația locală din orașul Herson, ocupat de invadatori de la începutul lunii martie.

Xi Jinping spune din nou că se opune sancțiunilor împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 9:20. Xi Jinping a reiterat opoziția Chinei față de sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Într-un discurs la un forum economic regional, Xi a spus că China se opune „tacticilor de presiune extremă” și că „ruperea lanțurilor de aprovizionare” nu va funcționa.

Liderul chinez a condamnat ceea ce a numit „mentalități de Război Rece”, „unilateralism” și „hegemonism”, termenii de propagandă goală pe care regimul dictatorial de la Beijing îi folosește, în general, pentru a critica politicile SUA.

Până acum, China a refuzat să condamne invazia rușilor în Ucraina și s-a angajat să continue relațiile comerciale obișnuite cu Rusia, pe care o descrie drept un partener strategic important.

Zelenski: Noile sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să fie cu adevărat dureroase

ACTUALIZARE 9:06. Noile sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să fie cu adevărat dureroase, spune președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care Uniunea Europeană pregătește al șaselea pachet de sancțiuni.

„Lucrăm spre a face lucrurile cu adevărat dureroase pentru mașinăria de război rusă și pentru statul rus în ansamblu”, a spus președintele ucrainean, adăugând și că a avut „discuții cuprinzătoare” cu președintele Consiliului European legat de probleme financiare și de apărare, dar și de sancțiuni. 

Zelenski a reluat apelul pentru un embargo complet asupra importurilor energetice din Rusia.

Boris Johnson: Să vorbești cu Putin este ca și cum ai negocia cu un crocodil

ACTUALIZARE 8.57 Premierul britanic Boris Johnson a declarat că orice discuții de pace asupra Ucrainei ar putea eșua, comparând negocierile cu președintele rus Vladimir Putin cu negocierile cu un crocodil care „ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Este foarte greu de văzut cum pot ucrainenii să negocieze cu Putin acum, având în vedere lipsa lui evidentă de bună-credință. Strategia lui, care este evidentă, este să încerce să înghită și să captureze cât mai mult din Ucraina și să poată să aibă un fel de negociere dintr-o poziție de forță”, a spus Boris Johnson, citat de Reuters.

„Cum poți negocia cu un crocodil când ți-a prins piciorul între fălcile sale? Aceasta este dificultatea cu care se confruntă ucrainenii. Trebuie doar să continuăm cu strategia, să le furnizăm arme”, a afirmat Boris Johnson. În ceea ce privește intențiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit lui Johnson, acesta dorește să împingă înapoi trupele ruse din estul Ucrainei, dar că forțele sale nu vor recuceri Crimeea, pe care Rusia a capturat-o în urmă cu opt ani.

Citește și: Copil executat de soldații ruși sub ochii mamei. S-au prefăcut că îi lasă să plece și chiar le-au făcut cu mâna. Apoi au deschis focul

Kadîrov promite că Rusia va controla joi, „înainte sau după prânz”, combinatul Azovstal din Mariupol

ACTUALIZARE 8.56 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că trupele ruse vor obține joi, „înainte sau după prânz”, controlul asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în estul Ucrainei.

„Astăzi, înainte sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forţelor armate ruse”, a declarat Ramzan Kadîrov, ale cărui unităţi luptă în Ucraina, joi dimineaţă, pe canalul Telegram, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Kadîrov a mai spus că luptătorii ucraineni care au rămas în combinat încă au posibilitatea de a se preda în această dimineaţă. Dacă ar face acest lucru, el este sigur că conducerea rusă va lua „decizia corectă”.

ACTUALIZARE 7:30. Șeful diplomației turce a acuzat țări membre NATO că își doresc că războiul din Ucraina să fie de durată și că obiectivul ar fi „slăbirea Rusiei”.

„Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue”, a susținut Mevlut Cavusoglu. 

„Obiectivul lor este slăbirea Rusiei”, a adăugat Cavusoglu, în timp ce negocierile ruso-ucrainene, care ar fi trebuit să continue online de la ultima întâlnire faţă în faţă de la Istanbul la sfârşitul lunii martie, par să se fi blocat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, că ucrainenii „nu încetează să revină asupra a ceea ce s-a căzut de acord”.

Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi: pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya şi pe 29 martie la Istanbul.

ACTUALIZARE 7:15. Armata rusă controlează, în prezent, 80% din regiunea ucraineană Lugansk, a scris pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Serhii Haidai.

El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt „parţial” sub controlul Rusiei. „Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici”, a adăugat Haidai.

La începutul războiului, pe 24 februarie, separatiştii auto-proclamatei „Republici Populare Lugansk” controlau aproximativ 30% din regiune.

Se estimează că aproximativ 70.000 de locuitori au rămas în regiune.

„Dacă duminică va fi convenită o încetare a focului cu ocazia Paştelui Ortodox, autorităţile vor folosi acest prilej cât mai mult posibil pentru evacuări şi livrări de ajutoare”, a mai spus Haidai.

ACTUALIZARE 7:00. Invadatorii au început să afișeze steagul victoriei sovietic din Al Doilea Război Mondial în părți din Ucraina ocupată, scrie CNN.

Steagul roșu, arborat pe clădirea Reichstag-ului în 9 1945, la momentul în care Germania nazistă a capitulat, include secera și ciocanul sovietice.

Trupele ruse au folosit acest steag într-un exercițiu de propagandă în Herson-ul ocupat, iar separatiștii l-au folosit, de asemenea, în Kremina, acolo unde el a fost arborat pe o clădire guvernamentală ucraineană.

Steagul a fost pus și pe clădirea consiliului regional din Henicesk, în regiunea Herson. Rușii au reinstalat și o statuie a lui Lenin în fața clădirii, la începutul acestei săptămâni.

Conform oficialilor europeni, forțele ruse se simt sub o presiune auto-impusă de a obține o formă cât de mică de victorie până în 9 mai, când ar trebui să aibă loc parada pentru Ziua Victoriei (din Al Doilea Război Mondial), marcată de obicei, cu un discurs al dictatorului rus.

Cele mai recente informații din Ucraina:

  • În Donbas, rușii au reușit să preia controlul în Rubijne și Kremina

  • Armata rusă controlează, în prezent, 80% din regiunea ucraineană Lugansk, a scris pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Serhii Haidai.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că forțele sale nu au arme „grele și serioase” suficiente pentru a-i învinge pe ruși la Mariupol

  • În estul Ucrainei, forțele de apărare au respins numeroase încercări de avans ale invadatorilor în regiunea Donbas, în care Rusia își concentrează toate eforturile

  • Situația de la oțelăria Azovstal, unul dintre ultimele locuri încă sub control ucrainean din oraș este critică, în condițiile în care un număr mare de civili încă se află în incintă

  • Invadatorii au început să afișeze steagul victoriei sovietic din Al Doilea Război Mondial în părți din Ucraina ocupată

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri