Cel mai longeviv președinte din lume încearcă să-și prelungească mandatul vechi de 43 de ani

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0644954148
Teodoro Obiang Nguema. Foto: Profimedia Images

Guineea Ecuatorială votează duminică la alegerile generale în care președintele Teodoro Obiang Nguema, cel mai vechi președinte din lume, este așteptat să-și prelungească conducerea de 43 de ani la cârma micuței națiuni producătoare de petrol din Africa de Vest, scrie Reuters.

Peste 400.000 de persoane s-au înscris pentru a vota în țara cu o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori. Alegătorii vor vota, de asemenea, pentru a alege 100 de membri ai parlamentului pentru camera inferioară, dar și 55 din cei 70 de senatori ai țării.

Totodată, au loc și alegeri municipale.

Observatorii nu se așteaptă la surprize. Teodoro Obiang Nguema, în vârstă de 80 de ani, a fost întotdeauna ales cu peste 90% din voturi, potrivit sondajelor a căror corectitudine observatorii internaționali au pus-o sub semnul întrebării, având în vedere plângerile de lungă durată ale grupurilor de drepturi ale omului cu privire la lipsa libertății politice.

Teodoro Obiang Nguema luptă pentru un al șaselea mandat împotriva a doi candidați din opoziție: 

  • Buenaventura Monsuy Asumu - care candidează pentru a șasea oară împotriva lui Obiang;
  • Andrés Esono Ondo - care candidează pentru prima dată.

„Alegerile prezidențiale sunt complet lipsite de suspans”, a declarat Maja Bovcon, un analist pentru Africa la compania Verisk Maplecroft.

Închiderea granițelor și hărțuirea și arestarea susținătorilor opoziției au deschis calea pentru prelungirea guvernării de 43 de ani a lui Obiang”, a spus adăugat aceasta.

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut alegeri libere și corecte în declarații separate și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele de hărțuire și intimidare a opoziției și a grupurilor societății civile.

Guvernul de la Malabo a respins rapoartele, numindu-le un amestec în procesul său electoral.

Guineea Ecuatorială a avut doar doi președinți de la independența față de Spania în 1968. Obiang și-a înlăturat unchiul, Francisco Macias Nguema, printr-o lovitură de stat în 1979.

Încheindu-și vineri campania electorală, Obiang a spus că a decis să organizeze alegerile prezidențiale cu câteva luni mai devreme împreună cu alegerile legislative și municipale, pentru a economisi bani din cauza crizei economice.

Producția de petrol și gaze reprezintă aproximativ trei sferturi din venituri în statul membru al OPEC. Dar producția a scăzut în ultimii ani la aproximativ 93.000 de barili pe zi, de la aproximativ 160.000 de barili pe zi în 2015, din cauza zăcămintelor în curs de maturizare.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri