„După-amiaza anti-Putin”. Opoziția din Rusia cere rușilor să îndeplinească „ultima dorință” a lui Navalnîi în ziua alegerilor

Data publicării:
flori la mormântul lui Navalnîi
Oamenii aduc flori la mormântul lui Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi, opozantul ucis în lagăr de regimul Putin, organizează, vineri, în prima zi a alegerilor, un „protest la amiază” la mormântul disidentului, relatează Reuters.

Susținătorii lui Navalnîi speră că acest gest simbolic va rezona cu restul rușilor. Într-o acțiune pe care ei o numesc „Amiaza anti-Putin”, adversarii dictatorului rus cer rușilor să meargă la secțiile de votare la mijlocul zilei, să stea la coadă pentru un buletin de vot și apoi să voteze într-un fel în care poate fi exprimat cel mai bine protestul lor.

Unii au sugerat ca pe buletinul de vot să fie scris numele lui Navalnîi. Alții spun că ar fi bine ca ei să voteze pentru un candidat altul decât Putin, deși aceștia fac oricum parte din sceneta pusă la cale de Kremlin.

Navalnîi a susținut planul înainte să moară printr-un mesaj pe rețelele sociale trimis cu ajutorul avocaților săi. Ziarul independent Novaia Gazeta a numit această acțiune „Testamentul lui Navalnîi”.

Nici măcar cei mai virulenți critici ai Kremlinului nu cred că un astfel de protest are vreo șansă să schimbe rezultatul „alegerilor, iar autoritățile regimului deja au anunțat că orice mișcare de protest este „ilegală” și va fi „pedepsită”.

Ideea protestului, spun cei care o susțin, este menită să ridice moralul colectiv după moartea lui Navalnîi și să le arate rușilor care i se opun lui Putin că nu sunt singuri. În plus, vrea să arate lumii că nu toți rușii îl susțin pe dictatorul sângeros care-i conduce.

„Putin se va lăuda cu scorul de 80-90%, dar noi vom putea să explicăm prin fotografii – priviți câți oameni s-au adunat ca formă de protest la amiază, în ciuda tuturor amenințărilor și represiunii, să arate că sunt împotriva lui Putin. E o acțiune foarte importantă”, a declarat Ivan Jdanov, unul dintre aliații lui Navalnîi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri