Franța și Germania anunță, într-o declarație comună, că întăresc prezența militară în Estul Europei. Vor organiza exerciții în România

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

În urma întâlnirii dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz de la Paris, cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a Tratatului franco-german de la Elysee, Franța și Germania anunță într-o declarație comună că vor să întărească prezența militară în Estul Europei. Inițiativa presupune organizarea de exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România, au anunțat cei doi lideri.

„Ne-am consolidat angajamentul și angajamentul pe Flancul Estic atât al Uniunii Europene, cât și al NATO. Pentru a sprijini aliații noștri estici, militarii vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a crește rezistența partenerilor noștri estici, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Moldova și Georgia pe drumul lor european. De asemenea, ne angajăm să îmbunătățim coordonarea protecției infrastructurii critice”, se arată în declarația comună.

„În acest context, cele două țări ale noastre trebuie să contribuie la consolidarea capacității Europei de a se apăra și de a-și promova interesele, inclusiv prin consolidarea culturii strategice europene. Întărirea capacităților europene de apărare este crucială, de asemenea, pentru a consolida pilonul european în NATO și printr-o cooperare consolidată UE-NATO. Acesta este motivul pentru care Franța și Germania doresc să îmbunătățească colaborarea forțelor armate în Europa. Dorim să aducem mai aproape strategiile noastre naționale de securitate și apărare. Vom continua cooperarea pentru a consolida politica de securitate și apărare comună a UE. Vom contribui la consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare. Ne propunem, de asemenea, să promovăm consolidarea instrumentelor europene de achiziții de echipamente, în conformitate cu agenda de la Versailles. Cele două țări ale noastre sunt pe deplin angajate în acordul trilateral franco-germano-spaniol privind controlul exporturilor de arme, care este un element cheie al cooperării noastre în domeniul armamentului”, anunță Macron și Olaf.

Franța și Germania au sărbătorit duminică cea de-a 60-a aniversare a Tratatului franco-german de la Elysee, documentul care a stabilit o foaie de parcurs pentru cooperarea bilaterală între Paris și Berlin în politici externe, de apărare și culturale. Emmanuel Macron și Olaf Scholz au fost prezenți duminică la prestigioasa Universitate Sorbona din Paris, unde președinții ambelor parlamente au depus o coroană de flori la mausoleul Panteonului.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri