Imagini din satelit. Zăpada din Alpi dispare rapid, tendința este îngrijorătoare

Data publicării:
alpi-clima-satelit.jpg1
Zăpada din Alpii europeni dispare rapid

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, potrivit imaginilor surprinse din satelit, care arată influența schimbărilor climatice.

Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru o analiză asupra schimbărilor asupra vegetației din Munţii Alpi. Cercetarea a apărut joi în revista Science.

Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei s-a extins în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.

alpi-clima-satelit
Zăpada din Alpii europeni dispare rapid. FOTO: Science Focus

"Amploarea schimbării s-a dovedit a fi puternică în Alpi. Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă", a spus Rumpf.

Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri - excluzând gheţari şi păduri - şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut "semnificativ" în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.

"Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă", a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne, citat de Agerpres.

"Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase. Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au rămast în mare parte lipsite de zăpadă", a spus Gregoire Mariethoz, cercetător la Universitatea din Lausanne.   

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri