Sari la conținut

Noi violenţe în Ucraina. O persoană a murit, alte trei au fost rănite în schimburile de focuri de la Mariupol

ACTUALIZARE 12.55. O femeie a fost ucisă în schimburile de focuri care au avut loc în cursul nopţii la Mariupol, a anunţat duminică primăria, citată de AFP.

"O femeie a fost ucisă şi trei locuitori din Mariupol au fost răniţi", a anunţat primăria într-un comunicat, precizând că rebelii proruşi au tras asupra unui punct de control amplasat la ieşirea din oraş.

Alte trei persoane au fost rănite.


Mai multe explozii au zguduit suburbiile oraşului Mariupol, în primul atac ce a pus sub semnul întrebării acordul de încetare a focului din estul Ucrainei. Tancuri şi camioane militare au patrulat toată noaptea pe străzi după ce o benzinărie, un complex industrial şi o grădiniţă dintr-un sat din apropiere de Mariupol au fost bombardate.


Atacurile vin în contextul în care liderii separatiştilor au avertizat că nu sunt mulţumiţi de armistiţiul încheiat şi că nu vor avea linişte până când nu vor ajunge la graniţa cu România pentru a crea statul independent Noua Rusie.


În această ecuaţie, portul Mariupol este un punct strategic pentru rebeli. Cucerirea lui ar permite separatiştilor să creeze un coridor care să lege Rusia direct de Crimeea.

„Bineînţeles că mă voi bucura să nu mai avem proiectile care să explodeze aici, dar voi fi şi mai fericit atunci când armata noastră va ajunge la graniţele României. Abia atunci vom avea un stat independent care se va numi Noua Rusie”, a spus Pavel Gubarev, lider separatist.

Pe de altă parte, luptătorii ucraineni de extremă dreapta sunt la rândul lor determinaţi să apere Mariupolul. Asta, în condiţiile în care combatanţii ambelor părţi nu cred în trăinicia armistiţiului de la Minsk.

Oamenii ale căror locuinţe au fost distruse din cauza bombardamentelor spun că s-au săturat de război.

Nu vreau decât pace. Pentru ce sunt toate astea? Să faci aşa ceva unor oameni paşnici! Oare nu am trăit atât de mulţi ani împreună? Totul era atât de bine! Cum de s-a ajuns la aşa ceva?”, spun oamenii.

Nici preşedintele Ucrainei nu este optimist. Petro Poroşenko e convins că Rusia nu va renunţa la planul de destabilizare a ţării sale şi chiar a altor state. El a avertizat că trupele ruseşti ar putea oricând ocupa nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul şi celelalte capitale ale ţărilor din estul Europei.

Pe aceeași temă