O nouă „filmare de război” cu capturi din jocuri video în Rusia. Cum a prezentat o televiziune moartea în Siria a maiorului Roman Filippov

Data actualizării: Data publicării:
F9AB6DA3-C0FF-4718-8009-259D742C8DBF_w1023_r1_s

Duminică seara, postul rusesc de televiziune Current Time TV, controlat de stat, a arătat în cadrul unei emisiuni o secvență filmată prin obiectivul unei puști cu lunetă, care surprinde un vehicul militar în flăcări pe frontul sirian distrus de avioanele Rusiei. Numai că există o problemă: clipul este, de fapt, o captură dintr-un dintr-un joc pe calculator, Arma-3.

Clipul a fost prezentat ca făcând parte dintr-o filmare care surprinde soarta pilotului rus Roman Filippov, care s-a catapultat din avion sub tirurile intense ale rebelilor anti-Assad, sinucigându-se apoi, odată ajuns la sol, cu o grenadă pentru a nu fi prins de insurgenți. Ministerul Apărării de la Moscova a prezentat cazul, la începutul lunii februarie, ca pe o dovadă de eroism, precizând că înainte de a detona grenada, maiorul Filippov ar fi strigat în timp ce rebelii îl încercuiseră: „Asta e pentru băieții noștri”. Moscova l-a decorat pe pilot cu ordinul Erou al Federației Ruse.

Materialul a fost prezentat de televiziunea rusă în contextul Zilei Apărătorilor Patriei, sărbătorită anual în Rusia pe 23 februarie.

Utilizatorii unei rețele de socializare au sesizat proveniența secvenței de câteva secunde, ca fiind luată din jocul Arma-3 scrie RFE/RL. Detaliul a fost confirmat și de producătorii emisiunii Voskresenkoye Vremya. Aceștia și-au cerut scuze pentru gafă, adăugând că vina îi aparține unuia dintre editorii de montaj.

Nu este prima oară când fragmente decupate din jocuri video ajung să fie livrate publicului ca mostre de realitate brută surprinse în teatrele de operațiuni militare ale Rusiei.

În noiembrie 2017, armata rusă a dat publicității, ca „dovezi concludente”, imagini care trebuiau să demonstreze felul în care Statele Unite „acoperă” gruparea jihadistă Stat Islamic. Imaginile au fost denunțate rapid de o organizație nonguvernamentală și de utilizatori ai rețelelor sociale ca înglobând o captură de ecran a unui joc video - AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Pe conturile oficiale de Twitter și Facebook și într-un comunicat primit de AFP, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini aeriene alb-negru surprinse, potrivit acestuia, pe 9 noiembrie, la frontiera irakiano-siriană.

Acestea furnizează „confirmarea irefutabilă că Statele Unite, imitând în fața comunității internaționale o luptă fără concesii împotriva terorismului, asigură o acoperire a unităților Statului Islamic", explica ministerul, în comunicatul său.

Dar ONG Conflict Intelligence Team (CIT), urmată de numeroși internauți, a comparat rapid una din aceste imagini cu jocul video de război.

Conform CIT, alte imagini provin din clipuri video difuzate de ministrul irakian de Interne în 2016, ilustrând bombardarea jihadiștilor de către aviația țării sale.

Imaginile în cauză au fost rapid îndepărtate de către armata rusă, care a asigurat apoi, conform agenției RIA-Novosti, că a fost vorba de o „eroare" a unui angajat civil.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri