Lider de extremă dreapta, executat în SUA. A spus că este „pregătit” să accepte pedeapsa

Data publicării:
justen-hall-horizontal
Justen Hall Foto: CBS News

Un fost lider al unui grup de extremă dreapta (White Supremacy) a fost executat miercuri în statul american Texas pentru uciderea unei tinere, în 2002, într-un caz legat de traficul de droguri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Justen Hall, în vârstă de 38 de ani, a murit la 18:32 (00:32 GMT) în penitenciarul din Huntsville, după ce a primit doza de injecție letală, au anunţat autorităţile din Texas.

În 2005, el a fost condamnat la moarte pentru strangularea, în urmă cu trei ani, a unei femei de 29 de ani, pe care a îngropat-o ulterior în deşertul din New Mexico. Înainte de a o îngropa pe Melanie Billhartz, Justen Hall i-a dat ordin unui discipol,  Ted Murgatroyd, să-i taie degetele fetei cu o macetă, pentru a nu fi găsit ADN sub unghiile ei, relatează CBS News.

În noaptea crimei, femeia îl acuzase pe  Ted Murgatroyd de agresiune, iar Justen Hall se temea că dacă va fi chemată poliția, ar fi fost dezvăluită existenţa unui laborator ilegal de fabricare de droguri înfiinţat de grupul de extremă dreaptă „Aryan Circle”, pe care îl conducea. Justen Hall și-a strangulat victima în mașină, în drum spre El Paso, apoi s-a întors, l-a luat pe Ted Murgatroyd și și-a îngropat victima în deșert.

Avocaţii au depus mai multe recursuri pentru a încerca să obţină o revizuire a procesului, argumentând probleme mintale sau cerând analize suplimentare ale ADN-ului. În 2017, Justen Hall le-a cerut să renunţe la aceste solicitări, afirmând că este „pregătit” să acccepte pedeapsa.

19 condamnați la moarte au fost executați în SUA de la începutul anului

El a devenit cel de-al 19-lea condamnat la moarte executat de la 1 ianuarie în Statele Unite şi al optulea în statul Texas. Până la sfârșitul anului mai sunt programate trei execuții.

Pe de altă parte, autorităţile din Texas au comutat miercuri pedeapsa unui alt condamnat la moarte, Bobby Moore, în închisoare pe viaţă, în baza unei decizii a Curţii Supreme a SUA.

În iulie, SUA au anunțat că se reiau aplicările pedepsei cu moartea și la nivel federal. Departamentul Justiţiei din Statele Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală şi a anunţat reluarea execuţiilor persoanelor condamnate de tribunale federale, programând imediat execuţiile pentru cinci deţinuţi federali. De 16 ani nu mai fusese aplicată pedeapsa cu moartea la nivel federal în Statele Unite.

Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele. Dintre cele 25 de execuţii finalizate în 2018, treisprezece au avut loc doar în statul Texas.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri