Szijjarto, despre hărțile cu Ungaria mare: Este un fapt istoric, nu este revizionism, nu este o ameninţare pentru vecinii noştri

Data actualizării: Data publicării:
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației ungare spune că folosirea unor steaguri cu Ungaria Mare la meciuri de fotbal nu este o problemă și a acuzat organizația pentru lupta împotriva discriminării Football Against Racism in Europe (FARE) a UEFA că este „o organizaţie de miliţieni care fac muncă voluntară şi care trăiesc pentru a putea raporta oamenii într-un mod complet nebunesc”. Ministrul ungar spune că „Ungaria Mare este un fapt istoric, nu este revizionism, nu este o ameninţare pentru vecinii noştri, nu este naţionalism”, conform agenției ungare MTI.

Șeful diplomației de la Budapesta a spus despre FARE că este „practic, o organizaţie de miliţieni care fac muncă voluntară şi care trăiesc pentru a putea raporta oamenii într-un mod complet nebunesc”.

„Aceşti oameni probabil că nu s-au bucurat niciodată de un meci de fotbal, ei nu merg pe stadioane pentru a se simţi bine acolo, ci pentru a vedea ce plângeri ar mai putea fi făcute”, a spus Szijjártó.

„Este clar că nu au habar de istorie. Să raportezi Ungaria pentru faptul că pe un stadion apar steaguri pe care se regăseşte aşa-numita Ungarie Mare arată o lipsă totală de cunoştinţe istorice”, a adăugat ministrul ungar.

În acest sens, Péter Szijjártó a susținut că „ceea ce descriem aici ca Ungaria Mare este un fapt istoric, nu este revizionism, nu este o ameninţare pentru vecinii noştri, nu este naţionalism”.

Șeful diplomației ungare a mai menţionat, ca exemplu, că atlasul de istorie al copiilor săi conţine şi imagini care înfăţişează Ungaria Mare. „La următorul meci al asociaţiei sportive din oraşul Dunakeszi inspectorul FARE va veni şi va rupe această imagine din atlasul istoric al fiecărui copil?” – a întrebat Szijjártó, ignorând intenționat diferența dintre un material educativ sau științific și bannerele cu sloganuri și conținut menit să provoace tensiuni.

Ministrul ungar de externe a calificat activitatea organizaţiei ca fiind una „complet lipsită de sens” şi şi-a exprimat speranţa că preşedintele UEFA „va elibera fotbalul european de această organizaţie de miliţieni, pentru că aceştia provoacă numai probleme şi vor continua să provoace probleme”.

„Este clar că habar n-au despre lumea în care trăiesc şi că nu au nici cea mai vagă idee despre istoria Ungariei”, a mai susținut Péter Szijjártó.

Viktor Orban însuși a purtat un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care au făcut parte Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș, întreaga Slovacie și părți din Croația, Serbia și Ucraina de astăzi. 

În urmă cu doi ani, prim-ministrul guvernului Ungariei le-a urat succes elevilor de liceu la examenul de bacalaureat de la proba istorie cu un mesaj subtil – premierul a publicat o imagine cu un glob pământesc cu harta politică a lumii din anul 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic și Ungaria Mare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri