Ponta: Vom trimite o scrisoare comună către statele din Schengen

Data publicării:
04022013 20barroso-47560

„Mi-am exprimat recunoștința pentru poziția președintelui Jose Manuel Barroso și a Comisiei Europene că România e complet pregătită pentru Schengen șii-am spus președintelui Barroso că vrem să trimitem o scrisoare semnată de oficiali și șefi de stat din Europa, cerând un vot pozitiv în martie. PreședinteleBarroso a avut un rol echilibrat în privința situației din România din ultimul an”, a declarat premierul Victor Ponta.

Duminică, într-o conferință de presă, președintele Traian Băsescu apreciase că am avea „șanse bune” pentru un a primi un răspuns favorabil intrării în Schengen din partea Consiliului Justiție-Afaceri Interne din martie, dar pentru a spori aceste șanse, șeful statului sugera Guvernului să trimită o scrisoare Uniunii Europene prin care să-și asume anumite angajamente la nivel politic.

„România e un exemplu major al faptului că e important ca fondurile europene să fie atrase, folosite”, a spus președintele CE, Jose Manuel Barroso, luni, în conferința de presă comună cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Bruxelles.

„Am vorbit despre situația economică și am lăudat eforturile Guvernului de a reduce deficitul bugetar. E un mare succes. L-am încurajat pe premier să continue aceste eforturi și să implementeze reformele necesare. Am avut o discuție bună cu privire la fondurile structurale și am mai discutat că e nevoie de o îmbunătățire a măsurilor de absorbție”, a adăugat Barroso..

„În privința raportului, în care am apreciat eforturile lui Victor Ponta de a duce sfaturile la îndeplinire, Guvernul și Parlamentul trebuie să facă noi eforturi pentru reforme. Ne-am uitat la politicieni când e vorba de integritate și acuzații de corupție, a fost acoperită și aderarea la Schengen, România are susținerea CE. Premierul Ponta poate conta pe CE în anii care vor urma”, a subliniat președintele CE.

Ponta: Am făcut tot ce am putut în acest sens și sunt sigur că următorul raport va nota aceste progrese

„Am apreciat că a fost o întâlnire fructuoasă. L-am asigurat pe președintele CE că România, după alegeri, e o țară mult mai stabilă, mai predictibilă, că românii și-au exprimat voința liber Am apreciat rolul foarte important pe care președintele CE, Jose Manuel Barroso, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-au avut în a ajuta sistemul politic românesc să fie pe drumul cel bun și în privința cooperării dintre președinte și premierul României”, a declarat, la rândul său, premierul Victor Ponta.

„Mă voi referi la patru puncte. Primul, prioritățile Guvernului de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE și nevoia ca Guvernul să aibă un ministru special pentru a lucra cu oficialii de la Bruxelles. Am discutat și că avem nevoie de un acord la nivel intern pentru acordul cu FMI și despre așteptările României în anii următori, avem nevoie de o creștere în absorbția fondurilor de coeziune. Sper că acordul final va respecta intersul românilor”, a subliniat el.

„Am discutat și despre raportul MCV, ne-am angajat pentru respectarea independenței judiciarului și să avem un sistem politic care să asigure independența acestui domeniu, să fie funcțional. Cred că am făcut tot ce am putut în acest sens și sunt sigur că următorul raport va nota aceste progrese”, a adăugat premierul.

„Am discutat și despre o parte a raportului referitoare la mass-media, faptul că va fi respectată ca peste tot în Europa, dar în același timp având un echilibru în privința independenței sistemului juridic. Mi-am exprimat recunoștința pentru poziția lui Jose Manuel Barroso și a CE că România e complet pregătită pentru Schengen și i-am spus lui Barroso că vrem să trimitem o scrisoare semnată de oficiali și șefi de stat din Europa, cerând un vot pozitiv în martie. Barroso a avut un rol echilibrat în privința situației din România din ultimul an”, a declarat el.

„În privința presei, vreau să spun că libertatea presei e sacră, iar CE va apăra mereu o presă liberă și pluralistă. Nu am putut ignora că am primit plângeri de la Curtea Constituțională, de la CSM, despre campanii orchestrate în presă împotriva instituțiilor și magistraților. Asta e o problemă. Avem datoria ca acest raport să sublinieze această problemă și trebuie luate măsuri”, a declarat Barroso.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri