Premierul Poloniei cedează în disputa cu UE: „Cred că în lunile următoare va apărea o idee de compromis în interiorul coaliţiei”

Data publicării:
Euopean Commission President Ursula von der Leyen (L) and Poland’s Prime Minister Mateusz Morawiecki (R) arrive for an EU summit at the European Council building in Brussels
Ursula von der Leyen și premierul polonez Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat joi că în interiorul coaliţiei sale de guvernare ar putea fi convenit în lunile următoare un compromis pentru dizolvarea Camerei disciplinare a judecătorilor, cerută de Comisia Europeană. Curtea de Justiţie a UE a impus Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi, despre care ministrul polonez al justiţiei spune că ţara sa „nu poate şi nici nu trebuie să o plătească”.

„Cred că în lunile următoare va apărea o idee de compromis în interiorul coaliţiei noastre, o idee care de asemenea trebuie să fie acceptabilă pentru preşedinte, cu privire la Camera Disciplinară a Curţii Supreme”, a declarat Mateusz Morawiecki, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Reacţia sa survine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non”, a indicat ea.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar adoptată de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză în această chestiune un „şantaj” din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea „îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”. 

Guvernul de la Varşovia promisese anterior că va dizolva respectiva Cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi despre care nu este clar ce ar conţine şi când ar putea fi realizate. Liderul formaţiunii PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat în luna august că această cameră va fi lichidată şi nu va mai funcţiona în forma în care există în prezent, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri