Foto Sunt din nou cozi kilometrice la vama Kulata. Pe forumuri se reclamă însă că mii de turiști trec fără testare pe la Makaza

Data actualizării: Data publicării:
kulata
FOTO: Forum Grecia

Sunt din nou cozi uriașe la intrarea în Grecia, de la vama Kulata. Românii care vor să-și petreacă vacanța în această țară sunt nevoiți să aștepte ore în șir în mașini, pentru a trece granița din Bulgaria și a efectua formalitățile de la frontiera elenă. Oamenii au scris pe mai multe grupuri de Facebook că încă de la 5 dimineața stau în coloane. Unii au ieșit din autoturisme și așteaptă cu copiii pe asfalt, așa cum se poate vedea în imaginile pe care le-au postat.

Toate acestea se întâmplă după ce grecii au luat decizia de a lăsa deschis un singur punct de frontieră între țara lor și Bulgaria. Două zile la rând, miercuri și joi, turiștii au avut parte de cozi kilometrice.

Vineri, părea că situația s-a relaxat, însă azi aglomerația de la punctul de frontieră a revenit.  

Dan Adrian Drăgan, român stabilit în Grecia, a explicat la Digi24 care este explicația pentru cozile de la vala Kulata..

Dan Adrian Drăgan: “Observ de patru zile că autoritățile române ignoră apelurile noastre, ale celor de la Forum Thassos și Forum Grecia. Încercăm să aflăm de ce se menționează că este un singur punct de frontieră deschis, având în vedere că noi observăm mii de oameni, mii de turiști care trec pe la Makaza, le este permis accesul fără verificarea codului QR, fără testare. Ce observăm este o dezinformare de la nivelul guvernului elen către guvernul român, care la rândul lui, MAE, informează ceea ce a primit greșit.

cozi kulata
FOTO: Forum Grecia

Mii de turiști români au trecut prin vama Makaza de la 1 iulie și în continuare o fac. În timp ce la Kulata sunt cozi de 12 km, în acest moment, la Makaza se trece liniștit. Li se dă voie fără probleme.

Încă o chestiune. Nicăieri, niciodată statul elen nu a menționat că va închide toate vămile, doar a spus că principalul punct de trecere este Kulata. Asta nu înseamnă că este și singurul.

Problema este că autoritățile elene oricând vor putea să închidă vama Makaza, spre care se îndreaptă în acest moment sute de oameni. Important este, dacă ne aude cineva, poate pe FB, în mediul online, nu ne-a auzit până acum, dar poate ne aude acum la Digi24 și încearcă să afle de la statul elen când se va închide vama Makaza, astfel încât să nu avem cozi kilometrice cu sute sau mii de mașini ce vor trebui sa fie întoarse în țară 500 km sau 300 km până la vama Kulata, deja aglomerată. Lumea în continuare trece pe la Makaza cu QR cod de Kulata”.

foto kulata
FOTO: Forum Grecia

Turist român în Grecia: Nu ne-au fost cerute declarațiile completate online, am fost selectați aleatoriu pentru testarea COVID

Turiştii români care ajung în vama de la Kulata şi-au povestit experienţa de la intrarea în Grecia.

Unul dintre ei, ajuns acolo la ora 3:30 dimineaţa spune că a stat 2 ore în punctul de frontieră chiar dacă nu erau maşini multe şi nu le-au fost cerute declaraţiile completate anterior online. Însă a fost printre cei selectaţi pentru testarea COVID.

Acesta povesteşte că selecţia a fost pur aleatorie, nu i-au fost verificate alte documente şi nu a fost supus unui test de grad de risc.

A reuşit să scape uşor pentru că i-a prezentat doctorului rezultatul testelor COVID făcute în România cu mai puţin de 72 de ore înainte.

Omul are şi o recomandare pentru cei care aleg în această perioadă să-şi facă vacanţa în Grecia: "Pentru cei interesaţi, testarea se poate face în parcare la Băneasa. Pentru a fi însă acceptate de autorităţile elene trebuiesc şi traduse în limba engleză." 

Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că situația s-a decongestionat la vama Kulata.

"În conformitate cu informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiști, la acest moment, este Kulata-Promachonas. Potrivit acelorasi surse, punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar. De asemenea, autoritățile elene au menționat că limitarea accesului turiștilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia", a trasmis MAE.

Citește și: INTERVIU. Ministrul Turismului din Grecia îi avertizează pe românii care merg în vacanță în țara sa: „Nu e o vară ca toate celelalte”

Informații detaliate privind condițiile de intrare și ședere în Grecia cât și detalii referitoare la procedurile de testare pentru infecția cu COVID-19 sunt disponibile pe site-ul https://travel.gov.gr.

De asemenea, informații detaliate în limba română sunt disponibile și pe site-ul MAE https://www.mae.ro/node/51914. Aceste informații sunt actualizate în funcție de elementele comunicate", potrivit unui comunicat de presă remis de MAE.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri