Echinocțiul de toamnă 2021. De ce ziua nu e chiar egală cu noaptea astăzi și când se va întâmpla acest lucru în România

Data actualizării: Data publicării:
rasarit de soare pe mare la echinoctiu
Azi are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Foto: Profimedia

Azi are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este, teoretic, egală cu noaptea. Din punct de vedere astronomic, acest moment marchează trecerea la anotimpul de toamnă. Totuși, distribiția luminii nu este perfect „egală”, așa cum am fost învățați, relatează CNN.

La latitudinea României, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont, potrivit  www.astro-urseanu.ro,

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Oamenii care trăiesc aproape de ecuator au zile de aproximativ 12 ore și nopți de 12 ore pe tot parcursul anului, așa că echinocțiul va trece neobservat. Dar aproape de poli, în zone ca partea de nord a Canadei, Norvegiei și Rusiei, există diferențe foarte mari între durata zilelor și a nopților - cu ierni lungi și întunecate și veri în care abia se face noapte.

Dar în timpul echinocțiilor, toată lumea, de la un pol la celălalt, se bucură de o perioadă de 12 ore de zi și 12 ore de noapte. Dar distribuția nu este chiar atât de „egală” pe cât am putea crede, iar pentru acest lucru există o explicație științifică.

Se pare că, de fapt, avem ceva mai multă lumină de zi decât întuneric, la echinocțiu, în funcție de locul în care ne aflăm. După cum explică Serviciul Național Meteorologic din SUA, orele „aproape” egale ale zilei și nopții se datorează modului complex de măsurare a răsăritului și refracției luminii solare în atmosfera noastră.

Această refracție a razelor de lumină face ca soarele să apară deasupra orizontului atunci când poziția efectivă a soarelui este sub orizont. Ziua este puțin mai lungă la latitudini mai mari decât la ecuator, deoarece soarele are nevoie de mai mult timp să răsară și să apună cu cât ne apropiem de poli.

Așadar, la echinocțiul de toamnă, lungimea zilei va varia puțin în funcție de locul în care ne aflăm. Iată câteva date pentru a vă oferi o idee aproximativă:

  • La ecuator: aproximativ 12 ore și 6 minute (Quito, Ecuador; Nairobi, Kenya; Singapore)â
  • La 30 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 8 minute (Houston, Texas; Cairo, Egipt; Shanghai, China)
  • La 60 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 16 minute (Helsinki, Finlanda și Anchorage, Alaska)

Pentru o distribuție cu adevărat egală a perioadelor de zi și de noapte, trebuie să așteptăm câteva zile sau chiar săptămâni după echinocțiul oficial. Acea zi se numește equilux și apare în funcție latitudinea la care ne aflăm.

În România, ziua va fi egală cu noaptea de pe 26 septembrie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri