O bucată uriașă s-a desprins din calota glaciară din Groenlanda, a doua ca mărime din lume

Data publicării:
ghetar incalzire globala
Foto: GettyImages

O bucată uriașă, cu o suprafață de 110 kilometri pătrați, s-a rupt din calota glaciară din Groenlanda. Imediat după ce s-a desprins, secțiunea de gheață s-a spart în bucăți mai mici, potrivit BBC.

Bucata de gheață provine de la gețarul 79N, sau Nioghalvfjerdsfjorden, cu o lungime de 80 de kilometri și o lățime de 20 de kilometri.

Este încă o dovadă a schimbărilor climatice rapide care au loc în Groenlanda, spun oamenii de știință. Atmosfera în regiune s-a încălzit cu 3 grade Celsius din 1980 până acum. În 2019 și 2020, în Groenlanda au fost înregistrate temperaturi record pe timpul verii.

Calota glaciară din Groenlanda, a doua cea mai mare din lume după cea din Antarctica, pierde anual miliarde de tone de gheață din cauza creșterii semnificative a temperaturilor.

Ceea ce face ca 79N să fie atât de important este modul în care este atașat la calota glaciară. Într-o zi - dacă clima se încălzește așa cum ne așteptăm - această regiune va deveni probabil unul dintre centrele majore de acțiune pentru deglaciația Groenlandei”, spune Jason Box, de la Centrul de Supraveghere Geologică pentru Danemarca și Groenlanda.

Ritmul rapid al topirii gheții din Groenlanda a fost evidențiat într-un studiu publicat luna trecută, care a analizat datele de la sateliții Grace-FO ai SUA și Germaniei. Sateliții pot detecta modificările masei de gheață prin detectarea schimbărilor în atracția gravitației locale. Practic, ei cântăresc stratul de gheață.

Misiunea Grace a descoperit că anul 2019 a fost un an-record pentru topiri - stratul de gheață a pierdut în jur de 530 miliarde de tone. Aceasta poate duce la creșterea nivelulului mării la nivel mondial cu 1,5 milimetri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri