Traian Ogâgău, validat pentru un nou mandat de primar în Sângeorz. Edilul condamnat definitiv a pierdut o singură zi din vechiul mandat

Data actualizării: Data publicării:
traian ogagau
Traian Ogâgău, primarul reales din Sângeorz-Băi. Foto: Facebook

Judecătoria Năsăud a validat noul mandat de primar al orașului Sângeorz-Băi, câștigat de Traian Ogâgău la alegerile din 27 septembrie. Practic, Ogâgău, care a fost revocat din funcția de primar miercuri, a pierdut o singură zi de mandat din cauza condamnării definitive într-un dosar penal. Tot Judecătoria Năsăud este cea care l-a condamnat în primă instanță pe Traian Ogâgău la un an de închisoare cu suspendare,  pedeapsă care, rămasă definitivă, a dus la încetarea înainte de termen a mandatului său de primar.

„Validat pentru noul mandat! Mare victorie dragii mei sângeorzeni! Ce m-aș fi făcut fără sprijinul dumneavoastră?! Mulțumesc bunului Dumnezeu și tuturor sângeorzenilor pentru susținere și implicare! Rugăciunile voastre au fost ascultate! Am avut și am încredere în justiție!”, a anunțat Traian Ogâgău pe Facebook.

Judecătoria Năsăud a validat joi noul mandat de primar câștigat de Traian Ogâgău pe 27 septembrie și a respins cererile de invalidare formulate de viceprimarul Virgil Dumitru şi de PSD Bistriţa-Năsăud. Decizia instanței poate fi atacată în termen de două zile, potrivit Bistrițeanul.

Traian Ogâgău a fost revocat din funcția de primar miercuri, pe 14 octombrie, în urma condamnării definitive într-un dosar penal. Revocarea a venit în ultimele zile din vechiul mandat de primar și, după doar o zi de „suspendare”, el a fost validat pentru noul mandat de primar, obținut după victoria în alegerile din 27 septembrie.

Cronologia unei condamnări pe final de mandat

Prefectul Stelian Dolha a confirmat pentru Digi24.ro că a primit miercuri referatul de la secretarul Primăriei Sângeorz-Băi, privind condamnarea definitivă a primarului. El a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar, conform Codului Administrativ, ceea ce anulează practic un mandat care oricum expiră peste câteva zile.

Evenimentele par să curgă în favoarea lui Traian Ogâgău, care urmează să înceapă în curând un nou mandat de primar. Cum s-a ajuns aici.

2016 - Traian Ogâgău este oprit de un echipaj de poliție pentru control și refuză să sufle în etilotest, dar și să meargă să i se preleveze probe biologice, potrivit Bistrițeanul. Se alege cu dosar penal.

2018 - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, este trimis în judecată în acest dosar.

9 iulie 2020 - Judecătoria Năsăud îl condamnă pe Traian Ogâgău la un an de închisoare cu suspendare, urmarea unui curs de legislație rutieră și 80 de zile de muncă în folosul comunității.

16 septembrie 2020 - Presa locală publică o înregistrare video în care se vede cum primarul din Sângeorz Băi și-a pedepsit fiica să stea dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile deasupra capului și să repete că nu mai este obraznică. Înregistrarea a fost publicată de Gazeta de Bistrița.

27 septembrie 2020 - În ciuda scandalului iscat de apariția înregistrării (reacții inclusiv de la premierul Ludovic Orban și excluderea lui Traian Ogâgău din PNL), Traian Ogâgău câștigă un nou mandat de primar.

12 octombrie 2020 - Traian Ogâgău este condamnat definitiv în dosarul din 2016. Curtea de Apel menține sentința Judecătoriei Năsăud. Potrivit legii statutului aleșilor locali, un primar condamnat definitiv își încetează mandatul înainte de termen.

Procedura pe scurt, potrivit Codului Administrativ: secretarul general la primăriei trimite în termen de 10 zile o notificare prefectului, în care îl informează de situația creată (condamnarea definitivă a primarului). Prefectul semnează ordinul de încetare a mandatului de prima înainte de termen. Primarul are la dispoziție 10 zile să atace în contencios administrativ ordinul prefectului.

14 octombrie 2020 - Prefectul județului Bistrița-Năsăud primește notificarea de la secretariatul Primăriei Sângeorz-Băi și semnează ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar al lui Traian Ogâgău. Traian Ogâgău se află în ultimele zile de mandat, nu și-a început încă mandatul de primar câștigat pe 27 septembrie.

15 octombrie 2020 - Judecătoria Năsăud validează noul mandat de primar obținut de Traian Ogâgău în urma alegerilor din 27 septembrie.

Primarul care și-a umilit fiica susținând că o educă

Primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a intrat în atenția opiniei publice după ce în media a apărut o înregistrare video în care acesta își umilea fiica de 14 ani. În imaginile blurate se vede cum primarul din Sângeorz Băi și-a pedepsit fiica să stea dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile deasupra capului și să repete că nu mai este obraznică. Înregistrarea a fost publicată de Gazeta de Bistrița.

„Nu mai sunt obraznică și nu mai supăr pe mama și pe tata”, „O să fac exerciții și o să învăț”, „Ce-am făcut astăzi a fost ieșit din comun”, „Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta”, o obligă Traian Ogâgău pe fata lui să repete după el. 

Edilul s-a apărat spunând că nimeni nu are dreptul să-i spună cum să-și educe copiii.

Poliția s-a autosesizat și a fost deschis un dosar penal

„În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud de către polițiști, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului , sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița”, a transmis Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, citată de publicația locală.

În ciuda scandalului stârnit, care a atras inclusiv intervenția premierului Ludovic Orban și excluderea lui Traian Ogâgău din PNL, acesta a câștigat un nou mandat de primar.

Am învins, dragii mei sângeorzeni”, a scris Ogâgău pe Facebook în noaptea alegerilor.

El a postat pe Facebook un clip video în care apare alături de susținători, cu muzică și focuri de artificii.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri