Live

Letonia confiscă mașinile șoferilor prinși beți și le trimite în Ucraina. „Statul nu le poate vinde la fel de repede cât beau oamenii”

Data publicării:
Transport de mașini confiscate de la șoferi beți, cu destinația Ucraina. Foto: Twitter / Reinis Poznaks

Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan și, pentru că centrele de depozitare au devenit neîncăpătoare, a decis să le trimită în Ucraina, ca ajutor de război, pentru a fi folosite pe front sau pentru spitale, scrie Reuters.

200 de mașini au fost confiscate în primele două luni ale anului de la șoferi prinși cu o alcoolemie de peste 1,5‰ în sânge, potrivit Reuters, care menționează că Letonia are o populație de 1,9 milioane de oameni.

„E înfricoșător când îți dai seama cât de multe mașini sunt conduse de șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului Twitter Convoy, care a fost desemnat de guvernul leton să ducă mașinile confiscate în Ucraina.

Autoritățile s-au angajat să-i dea în fiecare săptămână câte 24 de mașini confiscate pe care să le ducă în Ucraina, ceea ce va fi o provocare pentru rețeaua lui de voluntari.

„Nimeni nu bănuia că sunt atât de mulți șoferi beți, statul nu poate vinde mașinile la fel de repede cât beau oamenii. Așa mi-a venit ideea să le trimitem în Ucraina”, a mai spus Poznaks.

Organizația Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de mașini, după ce a anunțat o campanie de donații pe Twitter, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an. A strâns până acum 2 milioane de euro pentru achiziții de mașini, renovări și logistică.

Ministrul de finanțe leton, Arvils Aseradens, a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul campaniei ONG-ului. 

„Am spus ok, puteți lua mașinile acelea (confiscate - n.r.)... iar (Poznak) a spus da, e foarte bine!

„Practic, suntem gata să facem orice pentru Ucraina”, a mai afirmat ministrul.

Anul trecut, 4.300 de șoferi au fost prinși cu alcool peste limita legală, fiind implicați în aproape 1.000 de accidente, potrivit datelor poliției.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni

Rusia bombardează masiv căile ferate din Ucraina pentru a bloca ajutorul Occidentului: „Pregătește o ofensivă de amploare”

Partenerii noștri