Sari la conținut

Scrumbia afumată, șanse mari să devină brand european

Scrumbia afumată de Dunăre, un preparat specific Deltei, cunoscut de localnici de peste 100 de ani, are mari şanse să se regăsească pe rafturile magazinelor din Europa. Producătorii sunt foarte aproape de certificarea europeană, care îi va da un statut asemănător parmezanului italian sau vinului franţuzesc.

 

La fabrica din Tulcea unde a filmat Digi24, scrumbia afumată de Dunăre se obţine după model tradiţional, iar procesul durează câteva săptămâni. După ce este sortat, peştele este curăţat. Până aici, pare un proces ca oricare altul. Secretul stă, însă, în cantitatea de sare şi afumarea scrumbiei.

„Procesul de zvântare este încheiat în momentul în care coada produsului este foarte tare”, explică un angajat.

Scrumbia trebuie lăsată în afumătoare cel puțin nouă ore, iar procesul se realizează la temperatură controlată, în acest caz 25 de grade Celsius, cu ajutorul unui rumeguş din lemn de esenţă tare.

Scrumbia se prinde între lunile mai şi august pe braţele Dunării.

Trebuie să fie grasă, în momentul în care e la vărsarea Dunării în mare, începe să se îngraşe, să se îngroaşe spinarea”, explică Lidia Suhov, director de control al calității.

Scrumbia afumată de Dunăre este pe cale să primească de la Uniunea Europeană un certificat de Indicaţie Geografică Protejată. Adică un titlu care îi oferă recunoaştere în Europa şi care duce produsul românesc în Franţa, Spania, Italia sau Germania.

Credem că peste șase luni vom reuşi să obţinem această certificare”, spune Tiberiu Cazacioc, purtătorul de cuvânt al producătorului.

Practic, scrumbia afumată de Dunăre se va putea produce doar în arealul Deltei, de cei care se vor asocia unei cooperative.

E o exclusivitate, adică cine vrea să profite în sensul bun al cuvântului de această valoare culturală, trebuie să respecte caietul de sarcini”, explică Tiberiu Cazacioc.

În acest moment, România are doar trei produse cu certificat european: Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni şi Telemeaua de Ibăneşti.