Povestea de viață impresionantă a neurochirurgului Leon Dănăilă

Data publicării:
danaila

Cum arată o zi din viața dumneavoastră?

Dimineața mă trezesc la ora 3, fiindcă dimineața pot să înțeleg mai bine ceea ce citesc. Sunt abonat la o mulțime de reviste din străinătate, îmi cumpăr foarte multe cărți pentru a mă documenta de noile descoperiri asupra creierului și mai ales asupra noilor tehnici operatorii. Astfel încât, dimineața ai creierul mult mai limpede și poți să rezolvi foarte multe fapte importante. După-amiaza ești mai obosit. Unele operații durează până la 7 seara și sunt foarte tracasat și obosit, nu pot înțelege o serie de fapte, arunc cărțile, revistele, că nu pot înțelege. Dar când mă trezesc dimineața la orele respective, le reiau și le înteleg mult mai bine. Dimineața, creierul este mult mai limpede, așa este pentru mine, nu e neapărat ca toți să adopte programul meu. 

Peste câteva zile impliniți 83 de ani. Cum reușiți să fiți atât de activ la această vârstă? În mod normal oamenii văd ceva neobișnuit în asta, un om la 83 de ani să aibă așa activitate, să fie sănătos, nu luați nici un medicament, nu aveți boli.

Nu. Organismul are o rezistență aparte și cred că și genetic este important să ai un statut anume pentru a duce o viață atât de normală și atât de prelungită. Dar în legătură cu activitatea, că nu e totul „Tinerețe fără bătrănețe”, adică eu am ințeles prin asta să duci o activitate și la vârste înaintate ca și la tinerete. Anul acesta trebuie să îmi apară o carte. Scriu în continuare, public, cercetez, adică fac o activitate care este benefică, nu doar pentru mine, pentru toata lumea. Și cu bani puțini, cei 3300 de lei pe care îi am pe lună, reușesc cu economii mari să fac față și la cumpărarea cărților. Dacă nu ești pus la punct cu noutățile care apar, nu poți să duci o viață științifică în continuare, nu poți să publici, să faci cercetare.


Sunteți neurochirurg de 55 de ani și ați avut peste 40000 de intervenții chirurgicale pe creier. Cum ne recomandați să ne protejăm creierul?

Creierul trebuie protejat din mai multe puncte de vedere. În primul rând din punct de vedere alimentar, adică să nu consumi droguri, alcool. Șocurile psihice trebuie evitate, ele pot să degradeze activitatea cerebrală, pot duce la crearea unor procese de hipertensiune arterială care are influență asupra creierului, în sensul că unele vase de sânge în timpul șocului respectiv, se pot rupe și pot da hemoragii cerebrale, sau alte procese importante. Pe lângă acest fapt trebuie să avem o igienă exterioară și interioară foarte bine pusă la punct, să nu neglijăm nimic din activitatea fiziologică a restului organismului, deoarece și restul organismului influențează creierul, nu numai creierul influențează organismul, astfel încât toată activitatea noastră zilnică trebuie protejată și trebuie astfel să nu streseze prea mult creierul. Totuși, nu este bine ca un om să trăiască fără stres, stresul este uneori necesar. Dacă un om duce o viață plată fără niciun pic de stres, activitatea creierului nu este pusă la încercare.

E important cum reacționăm la stres?

Fiecare individ reacționează într-un anumit fel, acest lucru depinde și de constituției dar și de alți factori pe care noi îi cunoaștem mai puțin la ora actuală.

Sportul, mișcarea fizică cât e de importantă?

Mișcarea fizică este foarte importantă. Individul trebuie să meargă pe jos, să ducă o activitatea fizică deoarece aceasta o influențează pe cea nervoasă. Eu merg de obicei pe jos, cu metroul. Mersul acesta numai în mașină nu este foarte recomandat. Duce la o activitate plată a organismului dar și a creierului.

Cât de important este somnul?

Dacă individul nu doarme și nu are un somn liniștit, creierul obosește.

Contează la ce oră ne culcăm?

Nu contează ora. 7 ore cel puțin trebuie să dormim. Depinde de fiecare individ cum se obișnuiește.

Se spune că cel mai odihnitor somn pentru creier este cel până la 12 noaptea. Este adevărat?

Nu e adevărat. Contează cum se obișnuiește organismul. Trebuie să ai totuși ritmul de somn veghe foarte bine dirijat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri