Angajaţii din Sănătate, nemulțumiți de creșterile salariale promise de Guvern

Data publicării:
AngajatiSanatate

După doar o săptămână în care 100 de asistenţi medicali au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii, liderii Sanitas şi reprezentanţii Guvernului semnau un acord de înţelegere. Astfel, angajaţii cu salarii sub 1.500 de lei ar trebui să primească 5% în plus de la 1 decembrie şi 5% de la 1 martie 2015. Numai că această majorare nu i-a convins pe angajaţii din Sănătate să renunţe la proteste.

„Aşa zisa creştere salarială - 5% din nimic înseamnă nimic. Cei cu salariu 900 de lei primesc 5%, ceea ce înseamnă 45 de lei, la care se ia impozit, ceea ce înseamnă 19 lei”, spune Maria Bizo, lider de sindicat din judeţul Cluj.

Guvernul ar trebui să deblocheze şi posturile vacante din sistem. Numai că banii disponibili spitalelor sunt aceiaşi ca în 2013.

„În anumite spitale riscăm să nu se mai ia salariile, să nu mai poată lucra şi să nu mai aibă medicamente şi materiale sanitare”, spune Viorel Viţelaru, lider de sindicat din judeţul Bistriţa.

Astfel, reprezentanţii Federaţiei Sanitas din fiecare judeţ resping acordul dintre liderii de sindicat şi Guvern şi cer continuarea protestelor.

„Dacă nu vom obţine chiar nimic şi nu suntem nemulţumiţi de nimic, în luna septembrie vom porni manifestaţii care vor ajunge mai serioase”, spune Lucia Vintilă, lider de sindicat din judeţul Hunedoara.

„Acum, la momentul ăsta garantat pentru că nu este nimic pus pe hârtie, nimic care să ne satisfacă”, spune Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Salariul unei infirmiere porneşte de la 680 de lei pe lună, iar o asistentă medicală primeşte de la 900 de lei. În spitalele din România lucrează aproximativ 100.000 de cadre medii, iar deficitul de personal este de 40.000 de salariaţi.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri