Sari la conținut

Epidemia de Ebola se extinde. Harta noilor îmbolnăviri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că boala se va răspândi mai repede decât pot interveni medicii. În Nigeria, ţară aflată în afara focarului iniţial, epidemia a ajuns la un nou nivel. Virusul s-a transmis de la cei care-i îngrijeau pe bolnavi, la persoanele cu care medicii şi asistentele au intrat în contact, în afara zonei de carantină. Bilanţul epidemiei de Ebola se apropie acum de 1500 de victime.

„Nigeria a înregistrat primele două cazuri de Ebola în urma contactului cu persoane care au avut legătură cu primul bolnav. Asta înseamnă că numărul îmbolnăvirilor de Ebola ajunge la 14, incluzând aici şi primul pacient. Numărul persoanelor decedate rămâne la cinci, în timp ce numărul celor trataţi cu succes şi externaţi este tot de cinci”, a declarat Onzebuchi Chukwu, ministrul nigerian al Sănătăţii.

În Nigeria, virusul a fost înregistrat şi în afara zonei de carantină. Cel mai probabil a fost transmis de la medicii care îi îngrijeau pe bolnavi. Coordonatorul ONU al luptei împotriva epidemiei de Ebola a avertizat că spitalele trebuie să fie pregătite să înfrunte, dacă va fi necesar, o nouă deteriorare a situaţiei.

La nivel global, în numai două zile, s-au înregistrat 142 de noi cazuri de Ebola, iar 77 de oameni au murit.

Liberia - 672 de vicitme

Guineea - 406 victime

Sierra Leone - 410 victime

Nigeria - 5 victime

Sursa: raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 

Liberia rămâne ţara cea mai afectată, cu 1.092 de cazuri, dintre care 672 mortale. În Guineea, numărul bolnavilor de Ebola a ajuns la 607, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 406. În Sierra Leone, au fost semnalate 913 cazuri de îmbolnăvire, iar numărul deceselor se ridică la 410.

În ciuda cifrelor alarmante, oficialii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încearcă să liniştească populaţia. 

Vreau să subliniez că situaţia nu este una fără speranţă. Ebola nu este o boală nouă. Este o boală cu care ne-am mai confruntat şi cu care luptăm de decenii. Este o boală infecţioasă despre care ştim cum se transmite, de la persoană la persoană, şi când înţelegi acest lucru ai şi cheia pentru o soluţie de succes. Ai soluţia pentru a pune capăt epidemiei”, a spus Keiji Fukuda, oficial OMS. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numărat 2.615 cazuri de Ebola, dintre care peste 1.400 mortale, în patru ţări din Africa de Vest, potrivit ultimului bilanţ înregistrat la 20 august şi publicat vineri.