Sari la conținut

Pericolele automedicației. Ce riști dacă iei o aspirină pe zi

Până să ajungă la medic, multi români apelează la automedicaţie. Cele mai frecvente pastile pe care le iau preventiv, fără să întrebe medicul, sunt o aspirină pe zi pentru a reduce şansele unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, vitaminele ca să nu răcească şi magneziu şi calciu atunci când au palpitaţii. În majoritatea situaţiilor, pacienţii apelează la astfel de tratamente pentru că au văzut la televizor, au citit pe internet sau au auzit la vecini că funcţionează. Puţini se gândesc însă la consecinţele acestui obicei nesănătos. Care sunt riscurile acestor obiceiuri ne spune dr. Corina Matei, medic specialist cardiolog.

Chiar şi cele mai obişnuite medicamente au contraindicaţii şi pot face mai mult rău decât bine. Efectele pot să apară în special dacă bolnavul are afecţiuni de care nu ştie sau dacă asociază aceste medicamente cu altele, incompatibile.

Deşi are multe beneficii, aspirina trebuie consumată doar la sfatul medicului specialist. Luată zilnic şi după ureche, aspirina favorizează apariţia gastritei şi a ulcerului gastro-duodenal, avertizează medicii.

„Am întâlnit foarte multe persoane care iau aspirină de foarte mult timp, 5 ani, 7 ani, persoane tinere, 45-50 de ani, fără să consulte un medic specialist și acest lucru nu este lipsit de riscuri. Pot apărea probleme gastrointestinale, de la o gastrită ușoară, ulcer gastric care poate să perforeze și să apară hemoragii potențial amenințătoare de viață. Pot să apară probleme hematologice, anemie, trombocitopenie. Aspirina, administrată fără indicație clară sau fermă de la medicul specialist, crește riscul de sângerare! Ne expunem, fără să fie cazul, unui risc crescut de sângerare,” explică medicul. 

De asemenea, și vitaminele pot fi periculoase dacă sunt administrate fără recomandarea medicului.

"Vitaminele sunt periculoase pentru că și cu vitamine ne putem intoxica, adică se poate ajunge la un supradozaj. Nu recomand administrarea niciunui medicament fără sfatul unui specialist, nici a suplimentelor, fără măcar efectuarea unor analize," recomandă specialistul.

Pe aceeași temă

Aspirina poate preveni cancerul

Dacă luăm o aspirină pe zi ţinem la distanţă mai multe tipuri de cancer. Este concluzia celui mai mare studiu făcut în...