Sari la conținut

Aspirina poate preveni cancerul

Dacă luăm o aspirină pe zi ţinem la distanţă mai multe tipuri de cancer. Este concluzia celui mai mare studiu făcut în China până acum, cu peste 600.000 de oameni, scrie The Telegraph.

medicamente shutterstock_742675348

Foto: Shutterstock

Specialiştii Universităţii Chineze din Hong Kong au urmărit în special persoanele care au luat o pastilă cu acid acetilsalicilic în fiecare zi, timp de şapte ani.  Acestea au avut un risc cu 47 la sută mai mic să dezvolte un cancer hepatic sau esofagian şi cu 38 la sută să dezvolte un cancer gastric.

De asemenea, subiecţii au fost cu 37 de procente mai puţin susceptibili de cancer pancreatic şi au avut un risc cu 35 la sută mai mic să facă o astfel de boală la plămâni.

Este o veste importantă în condiţiile în care un milion de români suferă de cancer.

Aspirina nu are însă niciun impact asupra cancerului de sân sau de rinichi.

Alte cercetări au arătat că substanţa ajută şi în cazul problemelor cardiovasculare şi că pacienţii care au un atac de cord şi iau o aspirină imediat după incident îşi scad riscul de deces.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Pe aceeași temă