România, raiul exportului paralel de medicamente

Data publicării:
1701 20exportmedicamente-44537

Din 2009, România are cele mai mici preţuri la medicamente din Europa. Din acest motiv, tot mai multe medicamente - în special cele scumpe - sunt exportate în ţări în care preţurile sunt mai mari.

Din estimările pe care le fac diverşi analişti şi producătorii de medicamente, exporturile paralele au ajuns undeva la 1,2-1,5 miliarde de euro, asta însemnând că aproape cât se vând în România se şi exportă paralel”, explică la Digi24 preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

În general, medicamentele scumpe exportate paralel sunt cele destinate tratării bolilor grave precum cancerul, diabetul sau SIDA. Calculele sunt simple: un medicament poate fi exportat şi la un preţ cu 300% mai mare.

Unele dintre ele nici nu mai ajung în România, pur şi simplu pleacă direct în ţările ţintă, adică practic toate ţările din Europa de Vest. Există o predilecţie pentru ţările din Peninsula Scandinavă, de exemplu, însă am auzit de exporturi paralele şi în ţările din fostul spaţiu sovietic”, explică Damian.

Exporturile paralele nu reprezintă o practică nelegitimă sau străină altor ţări, însă dimensiunea pe care o ating în România este îngrijorătoare. În plus, apare un alt efect advers: lipsa medicamentelor scumpe din farmaciile româneşti stimulează piaţa neagră a farmaceuticelor, spune Damian. „Este foarte grav, un fenomen extrem de grav. La mica publicitate, se vând uneori la preţ şi dublu medicamente care nu se găsesc în farmacii.

Fenomenul exporturilor paralele s-a accentuat în ultimii ani şi pe fondul deteriorării condiţiilor din sectorul farmaceutic. Producatorii se plâng de întârzierea cu care sunt plătiţi pentru medicamentele compensate, dar şi de taxele pe vânzările pe care le înregistrează. Conform ultimelor date ale Guvernului, datoriile în sănătate au ajuns la un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri